Po šolskem tekmovanju v krosu, ki smo ga odtekli 12. 4. 2023 na hipodromu v Šentjerneju, so se prvi trije učenci v vsaki generaciji uvrstili na državno tekmovanje. Državno tekmovanje v krosu je bilo 20. 4. 2023 v Murski Soboti. Udeležilo se ga je 38 učencev naše šole; v tekmovalnem delu so sodelovali učenci od 5. do 9. razreda, v ne tekmovalnem delu pa učenci 3. in 4. razreda. V ne tekmovalnem delu so vsi učenci tekli na 500 m, v tekmovalnem pa fantje od 5. do 7. razreda in vsa dekleta na 1000 m,  fantje 8. in 9. razreda pa na 1500 m. Proga je bila speljana na prelepem terenu ob Soboškem jezeru.

Vsi učenci so dosegli odlične rezultate. Posebna pohvala velja za učenca Roka Cvelbarja iz 5. razreda in Nejca Penco  iz 9. razreda, ki sta postala državna podprvaka. 

Odlično so kros odtekli tudi Elen Antončič iz 5. razreda, ki je pritekla na 4. mesto, Nina Zore iz 8. razreda, ki je osvojila 8. mesto, Brina Bobič iz 7. razreda, ki je dosegla 12. mesto ter učenci 6. razreda Oto Jurečič (11. mesto), Petra Penca (12. mesto), Julija Masnik (13. mesto) in Zarja Kralj (14. mesto), ki so prav tako dosegli odlične rezultate.

Ekipa učenk in učencev 5. razreda je osvojila 1. mesto med ekipami petih razredov. Tekli so: Roko Cvelbar, Rok Sintič, Martin Trbanc, Elen Antončič, Ema Hudoklin in Maša Rebselj.

V ekipi učenk in učencev 8. razreda, ki so osvojili 2. mesto, so tekli Gašper Rangus, Gašper Uhernik, Miha Krmc, Nina Zore in Pia Pirnar.

Ekipa učenk in učencev 6. razreda pa je osvojila 3. mesto, zanjo so tekmovali Petra Penca, Julija Masnik, Zarja Kralj, Oto Jurečič, Lan Černila in Samire Brajdič.

Odlično so kros v ne tekmovalnem delu odtekli tudi učenci 3. in 4. razreda, saj  so vsi pritekli na cilj v prvi polovici tekačev, izstopala sta Jan Vrtačič in Jakob Masnik, ki sta bila med svojimi vrstniki druga.

V skupnem seštevku vseh tekmovalcev so učenci in učenke Osnovne šola Šentjernej osvojili odlično 2. mesto.

Zapisala: Zdenka Krošl