Od župana občine Myslenic na poljskem ter ravnatelja osnovne šole smo prejeli zahvalo za zbrane šolske potrebščine, ki so jih aprila naši učenci zbirali za učence begunce iz Ukrajine, ki se trenutno šolajo v Myslenicah.

Osnovna šola Šentjernej že dvajset let sodeluje v projektu izmenjave učencev z osnovno šolo iz Myślenic na Poljskem. V vseh teh letih sodelovanja se je na stotine naših učencev udeležilo izmenjave, ravno tako so njihove družine v svojih domovih gostile poljske učence. Stkala so se dolgoletna prijateljstva, ki so prerasla zidove šole.

Zaradi pandemije covid-19 je naše sodelovanje že nekaj let potekalo na daljavo in prav v letošnjem letu, ko praznujemo 20 let sodelovanja, so naši poljski prijatelji postavljeni pred še eno veliko preizkušnjo.

V Myślenicah se v zadnjih tednih soočajo z valom ubežnikov iz Ukrajine, ki so bili zaradi vojne primorani zapustiti svoje domove. Na Poljskem je trenutno že več kot 2 in pol milijona beguncev, v samem kraju Myślenice so ponudili svoje domove več kot tisočim beguncem iz Ukrajine. Ker gre večinoma za matere z mlajšimi otroki, se jim lokalna oblast in šola trudijo zagotoviti tudi nadaljevanje šolskega leta. Tako je naša partnerska šola v Myślenicah v zadnjih nekaj tednih sprejela več ukrajinskih učencev. Ker jim primanjkuje osnovnih sredstev, so nas zaprosili za pomoč.

Kot dolgoletni partnerji in dobri prijatelji smo se odločili, da bomo na OŠ Šentjernej organizirali akcijo zbiranja šolskih potrebščin (zvezke, pisala, barvice, peresnice, šolske torbe ipd).

Akcija je bila zelo uspešna in znova smo dokazali, da na OŠ Šentjernej znamo stopiti skupaj, kadar je to potrebno. Vsem, ki ste našim poljskim prijateljem pomagali, se iskreno zahvaljujemo.                                                 

Hvala in lep pozdrav!

                                                                                   Aljoša Šip, ravnatelj OŠ Šentjernej

O akciji na TV Vaš kanal