V nedeljo, 22. 10. 2023, bomo praznovali poseben dan, ki ga imenujemo Dan slovenske izvirne slikanice. Slovenska izvirna slikanica je slikanica, ki jo je napisal slovenski pisatelj, ilustriral slovenski ilustrator, izdala pa jo je slovenska založba. 

22. oktobra se je pred 112 leti rodila slovenska pisateljica, pesnica in prevajalka Kristina Brenk. Bila je prva urednica Mladinske knjige. Zasnovala je knjižne zbirke za otroke Najdihojca, Čebelica, Zlata ptica idr. Prevajala in urejala je slovenske in tuje pravljice, različne znane zgodbe ter pesmi, kot so Babica pripoveduje, Mamka Bršljanka, Pika Nogavička, Stare grške bajke idr. Njena najbolj znana dela so: Deklica Delfina in lisica Zvitorepka, Prigode koze Kunigunde, dramsko delo Modra vrtnica za princesko ter Prišel je velikanski lev idr. Za svoje dolgotrajno delo na področju književnosti je prijela tudi številne nagrade.

Zaradi te njene vsestranskosti in izjemne ustvarjalnosti in prizadevnosti za razvoj slovenske mladinske literature je 22. oktober, njen rojstni dan, posvečen slovenski izvirni slikanici.

Ob tej priložnosti si lahko v šolski knjižnici ogledate razstavo slovenskih izvirnih slikanic in knjižnih del Kristine Brenk. Z razstavo pa bomo počastili tudi 31. oktober, dan reformacije, in se spomnili najpomembnejših slovenskih reformatorjev Primoža Trubarja, ki je leta 1550 napisal prvi dve slovenski tiskani knjigi Abecednik in Katekizem, ter Jurija Dalmatina, ki je prevedel Biblijo ali Sveto pismo v slovenski jezik.

Za zaključek pa naj vam preberemo še naslednjo uganko:

Zaprta molčim,

odprta učim,

razdajam skrivnost,

lepoto, modrost.                KAJ JE TO?

Rešitev uganke lahko s svojimi podatki oddate v šolski knjižnici do četrtka, 26. 10. 2023, in se potegujete za manjšo nagrado. V petek zjutraj, 27. 10. 2023, bomo izžrebali zmagovalca.

V naslednjem tednu se bodo v šolski knjižnici odvijale tudi medgeneracijske ure branja – članice interesne dejavnosti Knjižničarji bomo otrokom iz vrtca Čebelica in učencem 1. razreda, ki obiskujejo jutranje varstvo, prebrale pravljico Čebelica Meli. V sredo pred poukom pa ste vljudno vabljeni v knjižnico na ustvarjalno delavnico, na kateri si boste lahko izdelali knjižne kazalke.

Članice interesne dejavnosti Knjižničarji vas lepo pozdravljamo in vam želimo prijeten vikend, ki ga preživite v družbi dobre knjige.