V nedeljo, 3. decembra 2023, na rojstni dan našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, smo Slovenci že 23. leto zapored praznovali Ta veseli dan kulture. Ob tej priložnosti so se tudi v naši šolski knjižnici od 1. do 8. decembra 2023 odvijale številne kulturne dejavnosti.

V petek, 1. decembra 2023, se je šolska knjižnica za nekaj ur spremenila v lutkovno gledališče. Učenke 4. c razreda, članice interesne dejavnosti Ko lutke oživijo, so najprej za štiri predšolske skupine iz vrtca Čebelica iz Šentjerneja, kasneje pa še za učence od 1. do 5. razreda, ki obiskujejo RaP, pod mentorstvom knjižničarke Aleksandre Ivanšek zaigrale lutkovno igrico z naslovom Izgubljeno ogledalo. Lutkovna igrica je nastala po literarni predlogi slovenskega pisatelja Grigorja Viteza z naslovom Zrcalce.

V ponedeljek, 4. decembra, in v sredo, 6. decembra, je šolska knjižnica v okviru projekta medgeneracijsko branje gostila upokojeni učiteljici Bernardo Hosta in Branko Kragolnik. Obe sta se prijazno odzvali povabilu knjižničarke Aleksandre Ivanšek in učence 1. in 2. razreda razveselili s svojo čudovito interpretacijo dveh božičnih pravljic z naslovom Najboljše darilo na svetu avtorja Marka Sperringa ter Božično darilo za jelenčka Rudija avtorice Petre Bergant. Prvošolci so po prebrani pravljici narisali tudi nekaj zanimivih vtisov, ki krasijo pano pred šolsko knjižnico.

Med obiskom šolske knjižnice so si učenci lahko ogledali razstavo knjig božičnih zgodb, v knjižnici pa sta potekala tudi kratek knjižnični kviz in ustvarjalna delavnica, na kateri so nastale zanimive božične voščilnice. Pravilna rešitev knjižničnega kviza je bila Urška. Učenci ste v skrinjici pustili veliko odgovorov, tudi nepravilnih. Pravilnih odgovorov je bilo 19 in med njimi smo izžrebali odgovor Nejca Povheta iz 3. d razreda, ki je za sodelovanje v kvizu prejel manjšo nagrado.

Zapisala:

Aleksandra Ivanšek, knjižničarka