V nedeljo, 3. decembra 2023, na rojstni dan našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, bomo že 23. leto zapored praznovali Ta veseli dan kulture. Omenjeni praznik kulture Slovenci na pobudo Ministrstva za kulturo praznujemo že vse od leta 2000, ko smo obeležili 200 let od Prešernovega rojstva. Na ta dan svoja vrata ljudem brezplačno odprejo kulturne ustanove, kot so knjižnice, muzeji, galerije in gledališča ter zanje pripravijo številne zanimive dogodke, dejavnosti in razstave.

Tudi v naši šolski knjižnici se bodo v počastitev »Ta veselega dneva kulture« v prvem tednu decembra odvijale številne dejavnosti. V petek, 1. decembra 2023, bomo učenke 4. c razreda, članice interesne dejavnosti Ko lutke oživijo, za štiri predšolske skupine iz vrtca Čebelica iz Šentjerneja ter za učence od 1. do 5. razreda, ki obiskujejo RaP, pod mentorstvom knjižničarke Aleksandre Ivanšek zaigrale lutkovno igrico z naslovom Izgubljeno ogledalo. Lutkovna igrica je nastala po literarni predlogi slovenskega pisatelja Grigorja Viteza z naslovom Zrcalce.

V ponedeljek, 4. decembra, in v sredo, 6. decembra, bosta v šolski knjižnici potekali medgeneracijski bralni urici, v okviru katerih bosta upokojeni učiteljici Bernarda Hosta in Branka Kragolnik učencem 1. in 2. razreda prebrali božični pravljici. Hkrati si boste lahko ob obisku knjižnice ogledali tudi razstavo najlepših božičnih pravljic.

Članice interesne dejavnosti Knjižničarji smo za učence od 2. do 5. razreda pripravile tudi kratek knjižnični kviz.

Vprašanje knjižničnega kviza se glasi:

Kako je ime lepemu in samovšečnemu dekletu, ki nastopa v Prešernovi pesmi Povodni mož?

Kviz se bo začel v petek, 1. 12. 2023, in končal v petek, 8. decembra 2023, zjutraj, ko bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel manjšo nagrado.

Svoj odgovor na vprašanje lahko zapišete na listič, ki ga najdete na mizi v šolski knjižnici do četrtka, 7. 12. 2023. Na drugo stran lističa obvezno zapišite še svoje ime in priimek ter razred. Izpolnjen listič nato oddajte v škatlico.

V petek, 8. 12. 2023, v času predure pa bo v šolski knjižnici potekala tudi ustvarjalna delavnica, na kateri si boste lahko izdelali božične voščilnice.

 

Knjižničarka Aleksandra Ivanšek in članice interesne dejavnosti Knjižničarji Vas lepo pozdravljamo in vam želimo prijeten teden, obarvan s kulturnimi dejavnostmi.