V tednu otroka smo drugošolci matične in podružnične šole spoznavali našo domačo kulturno dediščino. 4. in 7. oktobra 2019 smo poleg različnih dejavnosti izvedli kulturni dan v Muzeju na prostem v Pleterjah.

Da bi otrokom čimbolj približali življenje naših prednikov, smo se v Pleterje odpravili peš. Na živi kmetiji smo spoznali različne stavbe iz 19. st., pokrite s slamo, ter njihovo namembnost. Sprejel nas je upravnik muzeja, ki nam je predstavil kmečko življenje naših prednikov, nas seznanil s pravili obnašanja na območju tišine ter nas razdelil v delavnice. Gospodinja nam je predstavila kmečko hišo s črno kuhinjo in življenje družine v preteklosti. Z njeno pomočjo smo v krušni peči spekli ptičke iz kvašenega testa. Kot  velika družina smo se zbrali v hiši za mizo in se pogreli ob topli krušni peči. Prepevali smo ljudske pesmi in prisluhnili učiteljici, ki nam je pripovedovala zanimive zgodbe. Na kmečkem dvorišču smo iz gline izdelovali petelinčke in opazovali ponije, race, gosi in petelinjo družino avtohtone pasme, ki poleg ostalih domačih živali ter hišnih ljubljenčkov osmišljajo živo domačijo. Na skednju smo se preizkusili v česanju slame za kritino.

Po končanih delavnicah smo se sprehodili do bližnje gotske cerkve, kjer smo ob poslušanju gregorijanskih koralov za trenutek doživeli utrip življenja menihov.

Zapisala: Maja Miklavž Sintič