Tudi naša šolska knjižnica se je pridružila seznamu knjižnic, katerih člani si v sBiblos lahko brezplačno izposodijo elektronske knjige. Le te so namenjene učencem zadnje triade.

Učenci si lahko izposodijo največ 3 e-knjige hkrati. Vsaka knjiga je na lahko izposojena 30 dni. Na mesec si lahko izposodijo do 10 različnih knjig. Vračilo se izvede avtomatsko. Po preteku roka se e-knjiga zaklene in do nje ni mogoče več dostopati. Lahko pa si jo učenec ponovno izposodi. Učencu ni potrebno vračati e-knjig. E-knjigo pa se lahko predčasno vrne po 24 urah izposoje.

To se stori tako tako, da se s sBiblos uporabniškimi podatki vpiše na spletni stran www.sbiblos.si. Po prijavi se na vrhu spletne strani prikaže orodna vrstica, kjer so prikazane vse trenutno izposojene e-knjige. S klikom na gumb Predčasno vrni, pod naslovnico izposojene e-knjige, se lahko e-knjigo predčasno vrne. Podaljšanje izposoje ni mogoče, lahko pa se knjiga ponovno izposodi.

Zamudnine ni, saj se izposojena e-knjiga samodejno zaklene po 30 dneh izposoje.

Kako se prijavimo?

Na spletni strani https://www.sbiblos.si/ se vpišemo z AAI prijavo kot je opisano v naslednjem videoposnetku:

Na aplikaciji Biblos na telefonu ali tablici uporabimo akronim knjižnice in svojo številko knjižnične izkaznice (primer: OSSNT001888) ter geslom, ki ga določimo v Moji knjižnici. Če gesla še nimaš, se oglasi v šolski knjižnici.

Uporaba sBiblosa na različnih napravah

Računalnik

E-knjige lahko berete na osebnem računalniku. Za to je potreben program Adobe Digital Editions, ki ga lahko brezplačno prenesete tukaj. Avtorizirate pa ga lahko tudi brez ID-ja. Več podrobnih navodil si lahko pogledate na povezavi Kako deluje.

Mobilne naprave z operacijskim sistemom Android

E-knjige lahko berete na mobilnih napravah z verzijo Android 8 in višje. Aplikacijo Biblos najdete v spletni trgovini Google Play. Imetniki novejših mobilnih naprav znamke Huawei pa aplikacijo najdete v Huawei App Gallery.

Mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS (iPhone, iPad)

Seveda e-knjige lahko berete na mobilnih napravah z verzijo iOS 10 in višje. Aplikacijo Biblos2 najdete v spletni trgovini Apple App Store. Podrobna navodila za branje e-knjig na mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS najdete na povezavi Kako deluje.

Katere e-knjige so na voljo?

Knjige, ki so na voljo si lahko pogledate pod prvo točko Pogostih vprašanj.