Četrtek je bil posvečen raziskovanju mesta Bardejov. Ogledali smo si osrednji srednjeveški trg z baziliko sv Egidije. Mesto Bardejov je vpisano na seznam UNESCOve svetovne dediščine.

Večer smo zaključili na srečanju z družinami, ki so učence na izmenjavi gostile in ves teden skrbele za njihovo dobro počutje ter pokazale veliko mero toplega gostoljubja, ki smo ga čutili v mestu Lipany in na šoli gostiteljici ves teden izmenjave.

Jutri se poslavljamo od gostiteljev. Pričakuje nas Bratislava.

V sredo smo dan preživeli na prostem. Visoke Tatre s svojimi naravnimi lepotami ponujajo res obilo možnosti za gibanje in občudovanje narave. Osrednji del z najvišjimi vrhovi leži na Slovaškem. Področje je znano po zimskih športih. Mi smo obiskali športno središče Štrbske Pleso ter se sprehodili čez del tatrskega narodnega parka, ki je bil ustanovljen 1948, vse do slikovitega jezera Štrbske pleso.

Izmenjava Erasmus+, ki se mudi na Slovaškem, v mestu Lipany, je v polnem teku. Ponedeljek in torek smo namenili predvsem spoznavanju šole, dela na šoli, se pridružili pouku, največ časa pa namenili delu na projektu. Tako projekt Pozabljene igre, nepozabno igranje pridobiva obrise svojih končnih rezultatov. In tega se že vsi zelo veselimo. Danes so gostitelji pripravili krasno prireditev, obarvano s tradicijo, plesi in glasbo regije, v kateri se nahajamo. Na šoli so organizirali pravcat sejem domače obrti. Naši učenci so s predstavitvami in nastopom zelo lepo zastopali Slovenijo in Šentjernej. Jutri pa – novim dogodivščinam naproti.

Z današnjim dnem se je začela druga izmenjava z učenci v okviru projekta Erasmus+ Pozabljene igre, nepozabno igranje. V zgodnjih jutranjih urah smo zapustili Šentjernej in se odpravili najprej čez Varaždin na Madžarsko. Na poti smo občudovali zanimivo Blatno jezero, nato pa po namestitvi v apartmaju dan preživeli v raziskovanju Budimpešte. Navdušila nas je veličastna stavba parlamenta, mogočna Donava s svojimi slikovitimi mostovi, grajski hrib in nasploh lepote mesta.

Jutri se bomo odpravili naprej na srečanje s partnerji iz Hrvaške, Češke in Slovaške, ki so tokrat naši gostitelji in nas pričakujejo v mestu Lipany. Tam bomo pet dni namenili aktivnostim projekta, druženju in spoznavanju kulturne dediščine mesta in okolice.