Bliža se konec izmenjave Erasmus+ na Finskem. Dopoldan je bil namenjen likovnim in kuharskim delavnicam. Po okusnem šolskem kosilu so naše učenke ponovno izvrstno zastopale Slovenijo in predstavile izsledke raziskave o duševnem zdravju. Kasneje je sledil še ogled tradicionalnega plesa učencev 2. letnika srednje šole, ki so ob zaključku učencev 3. letnika tako postali najstarejši na šoli. Ples hkrati oznanja zadnji šolski dan pred zimskimi počitnicami. Večer bodo učenci preživeli s svojimi gostitelji, jutri pa se poslavljamo.

Četrtek je bil posvečen ogledu glavnega mesta Helsinki ter bližnjega otoka Suomenlinna. Otok spada pod okrilje UNESCA in velja za enega glavnih finskih znamenitosti. Predstavlja pomorsko utrdbo, ki je nekoč služila kot obramba pred napadalci. Na otoku so nam postregli tudi s tipično finsko jedjo. Po povratku v Helsinke smo si ogledali tradicionalno parado, imenovano »penkkarit«. Dogodek je zelo priljubljen pri domačinih, tudi nam je predstavljal pravo doživetje. Namenjen je učencem, ki zaključujejo srednjo šolo. Le-ti se zamaskirani v tovornjakih vozijo po ulici ter z napisi oznanjajo konec šolskega leta, hkrati pa obiskovalcem mečejo bonbone. Po zaključku parade smo si ogledali sodobno knjižnico, kjer smo bili presenečeni nad bogato ponudbo ostalih pripomočkov, kot so računalniki, šivalni stroji, 3D printerji, računalniške igre ipd. Učenci so z gostitelji sodelovali v mobilni učni igri. Sledil je ogled sodobnega muzeja Kiasma, nato pa so učenci preostanek dneva preživeli z gostitelji.

V sredo smo se razveselili ob pogledu na belo pokrajino, saj je zapadlo nekaj snega. Dan smo preživeli ob jezeru Sääksi, ki se nahaja v bližini kraja Nurmijärvi. Učenci so spoznavali veščine preživetja, kot je kurjenje ognja ter lokostrelstvo in izvajali jogo. Razveselili smo se tudi toplega kosila na prostem. Vrhunec dneva je bilo savnanje v tipični finski savni in plavanje v jezeru ali sproščanje v vroči kopeli na prostem. Vsekakor je bilo nepozabno.

Torek je bil posvečen aktivnostim na šoli. Izvajale so se različne delavnice na temo sladkorja, konoplje ter njenih vplivov in športne dejavnosti, kot so joga in skakanje na dolgih, napihljivih blazinah, imenovanih airtrack mats. Po kosilu so si učenci ogledali film Inside out v bližnjem kinu, nato pa v skupinah razpravljali o le-tem. Učitelji smo med tem časom obiskali mestno hišo, kjer so nam predstavili finski šolski sistem in njihovo vizijo za prihodnost. V večernih urah je sledila Erasmus+ zabava, kjer so se vse države predstavile s plesom, ga naučile še druge, nato pa so se vsi sprostili ob glasbi. Gostujoče družine so poskrbele za okusno večerjo in prigrizke.

Po dolgem pričakovanju se je pričela 2. izmenjava projekta Erasmus+ Sound in body, Sound in mind. V nedeljo smo se v dopoldanskih urah odpravili iz Šentjerneja proti zagrebškemu letališču, od koder smo preko Münchna poleteli v Helsinke na Finsko. V večernih urah so nas tam toplo sprejeli učitelji ter družine gostiteljev.

Zbudili smo se v vetrovno jutro in z navdušenjem odšli na šolo v majhno mestece Nurmijärvi. Učitelji in učenci so nam izrekli dobrodošlico, ravnatelj pa je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen šolske klime, pri kateri so prioritete dobro počutje, sprejetost in prijaznost. Vse to smo začutili ob kasnejšem vodenem ogledu šole, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Šola je bogato opremljena, učilnice nudijo raznovrstne pripomočke, učenci pa imajo na voljo veliko kotičkov za učenje in sproščanje. Za lažje spoznavanje smo sodelovali v različnih socialnih igrah. Po kosilu je vsaka partnerska šola (Češka, Finska, Hrvaška, Litva, Nemčija in Slovenija) predstavila svojo državo, mesto, od koder prihaja, ter svojo šolo. V popoldanskih urah so potekale različne športne dejavnosti, kamor so se učenci prostovoljno vključevali. Po končanih aktivnostih so se le-ti, polni vtisov, vrnili h gostujočim družinam.