V torek, 20. 6. 2023, 7. šolsko uro so učenke 3. c razreda pod mentorstvom knjižničarke in učiteljice Aleksandre Ivanšek za učence od 1. do 5. razreda, ki obiskujejo dejavnosti Razširjenega programa, zaigrale lutkovno igrico z naslovom Šivalnica besed.

Lutkovna igrica je nastala po istoimenski zgodbi slovenske pisateljice Mojiceje Bonte, ki nas je letos obiskala ob zaključku bralne značke. Idejo za lutkovno igrico so učenke dobile na Noči knjige, ko smo na delavnici prebrali zgodbo, se o njej pogovarjali, nato pa smo ob prebrani zgodbi tudi ustvarjali lutke iz kuhalnic. Dve od njih so učenke tudi uporabile pri animaciji z lutkami.

Zgodba govori o muci Mii, ki živi v gozdu in v svoji hiški ne šiva oblačil, temveč besede. Zajčici je na volnen pulover zašila besedi Delim objeme, veverici pa Rada te imam. Tudi lisica je oddala muci svoje naročilo v upanju, da ji bodo zašite besede na svilenem šalu pomagale prelisičiti druge živali. Mislite, da ji je uspelo?

Ob ogledu lutkovne igrice so učenci zelo uživali, tako kot zvita lisica pa so se naučili pomemben nauk, ki pravi naslednje: »Ko govorimo z drugimi ljudmi, moramo biti zelo pazljivi, kaj izrečemo, saj imajo besede zelo veliko moč in se v takšni ali drugačni obliki vedno vrnejo nazaj k svojemu lastniku …«

Zapisala: Aleksandra Ivanšek