SOUND IN BODY, SOUND IN MIND

V tednu od 23. do 27. maja 2022 je na šoli potekala mednarodna izmenjava v okviru projekta Erasmus+, z naslovom Sound in body, Sound in mind. Obiskali so nas učenci iz Finske, Litve, Češke in Hrvaške.

Teden se je začel z uvodnim programom na šoli, kjer smo učence toplo sprejeli in jim razkazali OŠ Šentjernej. Nato so sledile spoznavne igre na igrišču, kjer so se učenci spoznavali in povezovali med seboj. Po zabavnem programu so sledile predstavitve držav, krajev in šol vseh partnerskih držav. Dan smo zaključili s pohodom in ogledom Šentjerneja ter okolice.

V torek, 24.5., smo odšli na izlet po Sloveniji. Najprej smo si ogledali glavno mesto Ljubljana, nato pa nas je pot vodila do čudovitega Bleda, kjer smo se sprehodili ob jezeru in se naužili lepot. Nazadnje smo se odpeljali v Planico, kjer so se nekateri pogumni podali na vrh skakalnice in uživali v razgledu. Dan je bil izredno pester, poln lepih vtisov, novih spoznanj in izkušenj.

Sreda je bila namenjena aktivnostim na šoli, s poudarkom na zdravem načinu življenja. Učenci so izmenjaje obiskali 5 različnih delavnic, na temo športa, glasbe, čuječnosti in joge. Tekom dneva so sledile še predstavitve vprašalnikov na temo čuječnosti. Prav vsi učenci so ugotavljali, da smo premalo prisotni v sedanjih trenutkih in da prepogosto opravljamo več stvari hkrati. Popoldan je učitelje spremljevalce sprejel župan, zvečer pa smo se vsi skupaj pozabavali na Erasmusovem večeru v kulturnem centru. Učenci so predstavili in sovrstnike naučili ples, dan pa se je zaključil z zabavo in plesom v noč.

Sončno jutro nas je v četrtek pozdravilo v Piranu, kjer smo se sprehodili med ozkimi uličicami, si ogledali mesto z razgledne točke pri cerkvi in se imeli priložnost ohladiti v morju. Sledil je ogled Škocjanskih jam, ki nas ni pustil ravnodušne. Ob povratku domov smo imeli priložnost za nakup spominkov v ljubljanskem nakupovalnem centru.

Vreme nam je bilo naklonjeno tudi v petek, ko smo se peš odpravili do Kostanjevice na Krki, kjer smo se zapeljali s čolni in supi ter tam zaključili naše mednarodno srečanje.

V soboto smo dobili občutek, da tudi nebo joče z nami. Sledilo je slovo, močni objemi, solzne oči in težka srca. Kmalu na svidenje, dragi prijatelji.

          Zapisali: Maja Kužnik in Mojca Novak