V sredo, 21. 4. 2021, sem se udeležila nacionalnega otroškega parlamenta. Letos je potekal že enaintridesetič, vendar smo o letošnji izbrani temi Moja poklicna prihodnost delegati iz vse Slovenije prvič razpravljali od doma preko računalniških zaslonov. Sedem predstavnikov jugovzhodne regije smo izbrali že na regijskem parlamentu, ki je potekal 12. 4. 2021. Poleg nas in vseh ostalih delegatov so se parlamenta udeležili tudi mentorji, odrasli in otroški novinarji, predstavniki raznih organizacij za mlade idr. Vseh udeležencev skupaj je bilo več kot 200, od tega učencev 130. Vse sodelujoče so nagovorili tudi predsednik naše države Borut Pahor, predsednik državnega zbora RS Igor Zorčič ter predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.


Kmalu po uvodnih nagovorih smo začeli razpravljati v skupinah. Vsaka skupina je imela določeno temo, o kateri smo govorili. Naše glavne podteme so bile: Moj poklic – skrbi, pričakovanja, znanje in veščine; pozitivne, negativne in zanimive lastnosti poklicev v Sloveniji in Evropi; poti do mojega poklica; vpliv Covida-19 na izbiro poklica ter poklici sedanjosti in prihodnosti. Vsi delegati smo se strinjali s tem, da se bodo nekateri poklici spremenili, zagotovo pa ne vsi. Morda nas bodo na marsikaterem delovnem mestu zamenjali roboti, vendar ti ne morejo opravljati dela, pri katerem dela človek s človekom. Razprava, ki je sledila predstavitvam dela v skupinah, je bila zanimiva, saj se vedno znova porodi kakšno novo vprašanje.
Sodelovanje z vrstniki na regijskem in nacionalnem otroškem parlamentu je bilo predvsem zanimivo in hkrati tudi zabavno. Zahvala gre vsem, še posebej pa moji mentorici Andreji Hvalec Žitnik, s katero sva zelo dobro sodelovali.
Ne pozabimo, da so razmišljanja mladih pomembna, saj na njih svet stoji.

Alja Sinrajh