V začetku aprila smo imeli učenci 8. razreda OŠ Šentjernej naravoslovni dan na temo hrana, okusi in vonji. V šolo so prišli zunanji izvajalci z mikrobiološkega laboratorija Avberšek.
Prvi dve uri so strokovnjaki predavali o eksotični hrani ter o hrani prihodnosti. Razlagali so o tem, da v prihodnosti ne bo dovolj hrane za vse. To pomeni, da bodo hrana prihodnosti žuželke, ker porabijo najmanj vode. Povedali so tudi, kaj jedo drugi narodi po svetu.
Naslednjo šolsko uro smo okušali vodo z različnimi okusi. Bili so grenki, kisli, sladki, slani ali pa okusa ni bilo. Spoznali smo še okus umami, ki je izrazit na koncu in nima specifičnega okusa.
Zadnji dve šolski uri smo vonjali vzorce iz epruvet. Vonji so bili različni. Lahko je bil vonj po sadežu ali zelišču. Če nismo mogli ugotoviti, kaj bi to lahko bilo, so nam namignili (npr. to sadje izvira iz Španije).
Imeli smo zanimiv in poučen naravoslovni dan.
Luka Franko, 8. a