Osnovna šola Šentjernej se bo tudi letos vključila v mednarodni projekt Noč knjige. V njem lahko letos prostovoljno sodelujejo vsi učenci šole, ki radi berejo, literarno ali likovno ustvarjajo, imajo radi gledališče, recitacije ali radi nastopajo. Dejavnosti v sklopu Noči knjige se bodo na naši šoli odvijale od 5. do 21. maja.

Številne aktivnosti Noči knjige so se uradno začele že 23. aprila, na svetovni dan knjige. V španski pokrajini Kataloniji, kjer se je to praznovanje začelo, si ljudje po tradiciji na ta dan podarjajo vrtnice in knjige. Je pa 23. april tesno povezan s knjigo tudi zaradi tega, ker sta na ta dan umrla dva znamenita književnika. Prvi je Miguel de Cervantes, ki je najbolj znan po svojem delu Don Kihot in Sančo Pansa. Drugi pa je William Shakespeare, ki je napisal številne znane dramske igre, kot sta Hamlet ter Romeo in Julija.

Naše druženje bo tudi v letošnjem šolskem letu potekalo podobno kot lani. Na šolski spletni strani boste našli nabor različnih dejavnosti, v katere se lahko vključijo učenci. Učitelji lahko po želji ustvarjate tudi pri rednem pouku ali v okviru interesnih dejavnosti in tako namenite kakšno uro branju knjig ali literarnemu ustvarjanju. Lahko pa spodbudite učence, da se sami vključijo v projekt in se prepustijo ustvarjanju doma. Vse izdelke, ki bodo ob tem nastali, opremite z zapisom ali fotografijo ter jih pošljite na elektronski naslov, ki ga boste našli na šolski spletni strani, ali naložite v spletno orodje Padlet, ki se bo nahajalo v spletni učilnici šolske knjižnice Knjiga mene briga.

Prijetno branje in literarno ustvarjanje v okviru Noči knjige vam želimo članice interesne dejavnosti Knjižničarji z mentorico Aleksandro Ivanšek.

NAVODILA