V sredo, 24. 5. 2023, smo na OŠ Šentjernej zaključili že 56. bralno leto. V novi športni dvorani so se v treh skupinah zbrali vsi letošnji pridni bralci in njihovi mentorji branja ter preživeli prijetno druženje z letošnjo gostjo, pisateljico Mojicejo Bonte, ki nas je obiskala ob zaključku bralne značke. O pisateljici so učenci veliko izvedeli že pri urah knjižnično informacijskih znanj.

V uvodnem delu sta vse zbrane pozdravili knjižničarki Branka Štefanič in Aleksandra Ivanšek. Nato je sledil krajši kulturni program, ki so ga pod mentorstvom učiteljice glasbene umetnosti Silvije Švelc popestrili učenci 1. razreda s pesmijo Cirkuška predstava ter Otroški pevski zbor s pesmijo Dan na dan sij nam sonce. Učenka 6. d razreda Emilija Lauševič pa je recitirala pesem slovenske pesnice Barbare Gregorič Gorenc z naslovom Zakaj rada berem.

Da učenci na OŠ Šentjernej še vedno zelo radi prebiramo knjige, lahko razberemo tudi iz podatkov, ki kažejo, da je v šolskem letu 2022/23 v prvi triadi bralno značko osvojilo 260 učencev od 297, kar je 87,24 %, v drugi triadi 198 učencev od 274, kar je 72,26 %, ter v tretji triadi 90 od 225 učencev, kar je 40 %. Skupaj je tekmovalo 548 učencev od 803, kar je 68,24 %. Vseh 9 let je pridno bralo 23 učencev, ki so na zaključni prireditvi za zlate bralce v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu 26. maja 2023 prejeli spominsko priznanje in knjigo z naslovom Kako razumeti svet. 50 abstraktnih izumov. Avtorica darilne knjige je doktorica Tina Bilban, ilustracije v njej pa je naslikal Ivan Mitrevski. Na prireditvi so spoznali pesnika, imitatorja, igralca in čarovnika Stena Vilarja, ki jih je s svojim nastopom zelo navdušil.

Zlati bralci OŠ Šentjernej v šolskem letu 2022/23 so:

RAZRED, oddelek: 9. a  

 

  IME PRIIMEK
1.      Val Bartol Pavšelj
2.      Eva Bevc
3.      Nina Cvelbar
4.      Julija Rangus
5.      Ema Selak
6.      Iva Beguš
7.      Matevž Brulc
8.      Eva Grubar
9.      Lovro Juršič
10.   Nina Šinkec

 

Razred, oddelek: 9. b  

 

  IME PRIIMEK
11.   Iva Colnar
12.   Zoja Jurečič
13.   Jana Bobič                               
14.   Kiara Mikec                             
15.   Tija Pirnar                            
16.   Žiga Vrtačič                            
17.   Mirjam Zagorc                           
18.   Jakob Virc                                 
19. Andraž Mlakar

 

 RAZRED, oddelek: 9. c  

 

  IME PRIIMEK
20. Luka Busar                              
21. Nejc Penca                            
22.   Tia Vide                                
23.   Tea Conta

V nadaljevanju srečanja se je vsem zbranim predstavila še gostja sama in jim zaupala nekaj anekdot iz svojega življenja. Učenci 1. triade so nato pisateljici dokazali, da odlično poznajo pravljice, učenci 2. in 3. triade pa so z navdušenjem sodelovali v kvizu, ki ga je avtorica pripravila zanje, ter se potegovali za knjižne nagrade, ki jih je prinesla s sabo. Pisateljica je poudarila, da je knjigi z naslovom Rozi in Poldi ter Šibazajec, ki so jih učenci prejeli za nagrado, napisala sama, ilustrirala pa sta jih učenca Osnovne šole Jurija Vege v Moravčah, na kateri tudi sama poučuje in dela v knjižnici.

Pisateljica Mojiceja Bonte je našo šolo tokrat obiskala že drugič (prvič leta 2013). Bila je prijetno presenečena nad tako velikim številom bralcev in toplim sprejemom. Prav tako so tudi učenci z navdušenjem sodelovali v pogovoru z njo.

Zapisala: Aleksandra Ivanšek