V torek, 28. 2. 2023, smo se učenci, ki obiskujemo izbirna predmeta šolsko novinarstvo ter gledališki klub in interesne dejavnosti bralnice, šolski radio, recitatorski ter novinarski krožek odpravili v Ljubljano.

Najprej smo si v Cankarjevem domu ogledali odlično predstavo Prosto po Prešernu, v kateri so nam trije igralci na sodoben način predstavili Prešernove pesnitve Turjaška Rozamunda in Povodni mož ter druge. Po malici smo se šolski novinarji in učenci šolskega radia vodeno sprehodili po veliki stavbi RTV Slovenija, recitatorji in člani gledališkega kluba ter bralnic pa so spoznali zaodrje Lutkovnega gledališča Ljubljana. Potem smo imeli še nekaj prostega časa za okusno kosilo in ogled Prešernovega trga. Vsi navdušeni smo se po pestrem in zanimivem dopoldnevu z avtobusom odpeljali nazaj v Šentjernej.

Učence in učenke sva povprašali o njihovih vtisih z obiska medijske hiše RTV Slovenija oziroma lutkovnega gledališča:

Julija Masnik, 6. razred:

Imela sem se v redu. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo si ogledovali različne studie na RTV. Všeč mi je pa bilo tudi, ko smo imeli prosti čas in smo šli v McDonald’s.

 

Zarja Kralj, 6. razred:

Bilo je super! Najbolj sem se zabavala v McDonald’su, na RTV pa so mi bili najbolj všeč studii.

 

Tisa Bašelj, 6. razred:

Imela sem se zelo dobro. Všeč mi je bila vožnja z avtobusom in obisk RTV Slovenija, kjer mi je bil najbolj všeč studio z zelenim ozadjem. Spoznala sem tudi zanimiv poklic kostumografa. Super pa je bilo tudi to, da nismo imeli pouka.

 

Žana Jurše, 7. razred:

Bilo je dobro. Najboljši del dneva je bil, ko smo obiskali RTV Slovenija, tam pa so mi bili najbolj všeč snemalni studii.

 

Ula Selak, 7. razred:

Bilo je zelo zabavno, najbolj všeč mi je bila predstava Prosto po Prešernu in prosti čas na koncu. Na RTV me je navdušila soba, v kateri se ličijo in delajo frizure.

 

Neža Šeruga, 8. razred:

V Ljubljani sem se zabavala. Najboljši del je bil kosilo v McDonald’su. Na RTV Slovenija pa smo lahko videli, kako nastane oddaja oziroma zakulisje oddaj.

 

Inti Prah, 8. razred:

Bilo mi je všeč, ker smo imeli čas, da smo si lahko ogledali trgovine in druge stavbe. Na RTV je bilo zanimivo videti veliko garderobo z oblekami in snemalne studie.

 

Zala Kalin, 8. razred:

Imela sem se v redu. Najbolj mi je bila všeč predstava Prosto po Prešernu in gledališče, kjer smo spoznali lutke ter si ogledali delavnico in oder.

 

Matija Hodnik, 8. razred:

Cel dan je bil dober, predstava in prosti čas pa sta bila najboljša. Iz gledališča se mi je najbolj vtisnila v spomin mala dvorana, ker so imeli zanimiv način prikazovanja premikanja na odru.

 

Nina Cvelbar, 9. razred:

Najbolj sem uživala v predstavi, ki smo si jo ogledali na začetku. V gledališču mi je bilo všeč, ko smo si ogledali lutkovni oder ter vse okoli njega, zanimivo pa je bilo videti, kaj vse imajo na odru, kar se iz dvorane ne vidi.

 

Eva Bevc, 9. razred:

Všeč mi je bila predstava Prosto po Prešernu, kjer smo obudili naše spomine na književnost, predvsem pa na Franceta Prešerna. Najbolj mi je bil všeč začetek, ko je bila tema. Kar naenkrat so se pojavili igralci, malo je bilo tudi strašno. V gledališču pa se mi je najbolj vtisnilo v spomin, ko smo spoznali, koliko vrst lutk obstaja (ogromno). To me je zelo presenetilo.

 

Zapisali: Neža Selak in Zoja Hodnik, članici šolskega novinarstva

Fotografije: Neža Selak, Zoja Hodnik, Maja Regina, Jožica Kocjan