V četrtek, 16. junija, so učenci, ki obiskujejo izbirni predmet šolsko novinarstvo in interesne dejavnosti s področja slovenščine, obiskali vodilno medijsko hišo v Sloveniji PRO PLUS oziroma Pop TV. Po obisku na televiziji so se udeležili še delavnice lepopisa v Slovenskem šolskem muzeju, prosti čas pa izkoristili za druženje na Prešernovem trgu.

Na Pop TV so nas zelo prijazno sprejeli, nato pa nas je voditeljica oddaje Svet na Kanalu A Nuša Lesar popeljala v redakcije, kjer smo spoznali delo novinarjev. Ogledali smo si studie, v katerih snemajo različne oddaje, in spoznali opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu. Šli smo tudi v prostore, v katerih poteka ličenje in kjer stilisti pripravljajo oblačila za voditelje. Za delovnimi mizami smo videli znane televizijske obraze, Uroša Slaka, Petro Kerčmar, Janija Muhiča. Izvedeli smo, da se morajo novinarji pred nastankom oddaje veliko dogovarjati in usklajevati ter da je njihov delovnik zelo pester.

Po obisku televizijske hiše smo se zadovoljni odpravili v center glavnega mesta, kjer smo se v Slovenskem šolskem muzeju usedli v stare šolske klopi in se udeležili pouka lepopisa iz leta 1930. Pisali smo z nalivnim peresom, ki smo ga namakali v črnilo. Spoznali smo pravila v takratni šoli, ki so bila veliko strožja, kot so danes. Izkušnja starega pouka je bila poučna in zanimiva.

Po koncu učne ure smo se odpravili do Tromostovja in Prešernovega spomenika, nato pa mimo kipa Valentina Vodnika odšli do Lutkovnega gledališča, kjer smo zaključili naše popoldansko potepanje po Ljubljani in se odpravili proti Šentjerneju.

Besedilo: Jožica Kocjan

Fotografije: Jožica Kocjan, Kaja Cvelbar