V šentjernejskem Kulturnem centru Primoža Trubarja smo si 20. 6. 2024 ob 19. uri lahko ogledali muzikal Poletje v školjki, ki je nastal po istoimenskem mladinskem filmu iz leta 1985. Na odru so ga predstavili učenci in učitelji OŠ Šentjernej, projekt pa je nastajal kar celo šolsko leto, in sicer pod okriljem profesorice glasbe Silvije Švelc ter igralke muzikala Sare Praznik. Gledalci smo bili nad predstavo navdušeni, marsikomu pa je muzikal zaradi izredno prijetne energije ter predano odigranih vlog orosil oči.  

Muzikal je nastal za namen zaključne prireditve v iztekajočem se šolskem letu, zato smo ga, da bi si ga lahko ogledali vsi naši učenci, pred večerno premiero uprizorili kar trikrat. Izkoristili pa smo ga tudi za obeležitev dneva državnosti ter hkrati našim najboljšim učencem podelili nagrade ravnatelja in priznanja šole.

Glavni dogodek pa je bila večerna prireditev, saj so nastopajoče učence prišli spremljat njihovi starši in drugi sorodniki, povabili pa smo tudi donatorje šolskega sklada, ravnatelje bližnjih osnovnih šol in predstavnike občine, sveta staršev idr., s čimer smo se jim želeli zahvaliti za sodelovanje in podporo pri našem delu.

V predstavi so igrali in prepevali učenci in učitelji naše šole. Vloge motoristov so tako odigrali Liam Gril, Anže in Primož Žagar, Pirančani so bili Anej Simon Kuhar, Anže Bevc in Luka Grgovič, v vlogi Filipa je nastopal Nik Bojc, Benči je bil Vid Beguš,  Luko je odigral Roman Turk, Polono Zarja Kralj, očeta ter mamo Ognjen Saje in Sara Praznik, v vlogi Milene in Tomaža pa sta se predstavila Zala Rebernik in Luka Barbič. Igralce sta na odru spremljala OPZ in MPZ OŠ Šentjernej ter Jernej Šuštaršič s svojim ansamblom, ki je tudi avtor glasbenih aranžmajev v muzikalu. Pri izvedbi muzikala smo sodelovali še šepetalka Jerneja Bevc ter organizatorica in vodja tehničnega dela muzikala Maja Regina, za scenografijo je poskrbela Mojca Lampe Kajtna . Dogodek je povezovala Ana Žaren.

Da smo predstavo uspeli postaviti na oder, se moramo zahvaliti našim sponzorjem ter donatorjem, in sicer Občini Šentjernej, g. Marku Luštku ter KŠTM Sevnica, ki so imeli posluh za umetniško ustvarjanje naših učencev in zaposlenih.

Ustvarjalci si želimo, da bi lahko muzikal na odru zaživel še kdaj.

Zapisala: Maja Regina
Foto: Emil Turk