V sredo, 30. 9. 2020, so učenci osmega razreda preživeli zanimiv kulturni dan v Kostanjevici ob Krki. Obiskali so tamkajšnjo Galerijo Božidar Jakac, kjer so si ogledali bogato razstavo različnih lutk slovenskega režiserja, slikarja in lutkovnega umetnika Silvana Omerzuja. Ob zgodbah nekaterih Cankarjevih del ter grške mitologije so spoznali, kako se je skozi obdobja spreminjalo umetnikovo ustvarjanje lutk (od nepremičnih do avtomatiziranih lesenih lutk).

V nadaljevanju kulturno obarvanega dne so se učenci udeležili delavnice, v kateri so samostojno izdelali svojo lutko. Ena skupina učencev je ob pomoči dveh kustosinj izdelovala ročne lutke iz blaga in mehke pene, v drugi skupini pa so nastale zanimive senčne lutke z gibljivimi deli, ki so jih učenci izdelali iz kartona.

V zadnji delavnici so se najprej sprehodili po bogati zbirki del slikarja, kiparja in grafika Franceta Kralja, ki je ustvarjal v obdobju ekspresionizma. V nadaljevanju so se razdelili v štiri skupine ter nato izvedli analizo štirih Kraljevih likovnih del.

Zapisala: Aleksandra Ivanšek