V četrtek, 6. oktobra 2022, smo imeli devetošolci tehniški dan na temo POKLICI. V šolo so prišli profesorji in dijaki, ki so bili včasih učenci naše šole. Predstavili so nam programe Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije ter Srednje šole za gostinstvo in turizem.

Profesor iz srednje elektro šole nas je seznanil z njihovimi programi, pokazal nam je izdelke dijakov, ki so jih naredili pri praktičnem pouku, ter omenil rezultate tekmovanj, na katerih so bili njihovi dijaki zelo uspešni.
V sklopu predstavitve biotehniške gimnazije smo imeli 4 delavnice, v katerih smo izdelovali venčke na svilenem traku, preizkušali okus, trdoto, prisotnost škroba in količine sladkorja v jabolkih, preverjali trdoto in vrednosti pH vode v reki Krki ter vodi iz pipe. Spoznavali smo tudi bakterije v različnih izdelkih in snoveh.

Predstavniki Srednje šole za gostinstvo in turizem so nam po predstavitvi njihovega učnega programa, povedali, kam njihovi dijaki odhajajo na ekskurzije, izvedeli pa smo še veliko zanimivega o šoli. Na koncu smo flambirali palačinke, ki so nam jih nato postregli s smetano iz karamele.

Vsi devetošolci smo ob tem tehniškem dnevu uživali in komaj čakamo na informativne dneve, ki bodo v mesecu februarju.

Nina Šinkec in Eva Grubar, 9. a