Galerija na oglasna-deska.eu

V mesecu oktobru, MESECU POŽARNE VARNOSTI,  je GRD (Gasilska regija Dolenjske)  pod vodstvom in organizacijo GZ Šentjernej na OŠ Šentjernej v petek, 15. oktobra 2021, izvedla vajo, imenovano POTRES.

Nameni vaje so  bili:  evakuacija osebja v šoli, izklop električne energije, zaprtje plinske pipe ter iskanje in reševanje pogrešanih oseb, ki so ostale ujete v ruševinah potresa.

V dopoldanskem času, v času normalnega pouka ob 10.30,  je bil sprožen alarm za potres. Takoj je stekla evakuacija učencev in šolskega osebja. Alarmirana so bila vsa prostovoljna gasilska društva v občini Šentjernej. V zelo kratkem času so prispela na pomoč in začelo se je reševanje. Po hitrih ogledih stanja posledic potresa so gasilci ugotovili, da bodo potrebovali pomoč. Aktivirana sta bila tudi štab CZ Šentjernej z enoto prve pomoči ter ekipa NMP Novo mesto. Ker pa je bila v višjem nadstropju poškodovana  oseba, so aktivirali še PGD Trebnje, ki je prispelo z avtolestvijo in rešilo ponesrečenca.

Na kraj nesreče so prispeli tudi policisti Policijske postaje Šentjernej, zavarovali in skrbeli so za prometno varnost, varnost otrok in podporo pri reševanju.

Letošnji slogan meseca požarne varnosti je  PO POTRESU LAHKO TUDI ZAGORI,  zato so zaradi večje varnosti in oskrbe z vodo poklicali še sosednja društva Škocjan, Šmarjeta in Mokronog z avtocisterno. Preizkusili so tudi hidrantno omrežje okoli šole.

Vaja je trajala uro in pol, nato pa so se učenci in učitelji lahko vrnili v razrede in nadaljevali pouk.

Po zaključku vaje so sledili kratek povzetek vaje, nagovori ravnatelja šole in župana Jožeta Simončiča ter poveljnika Gasilske regije Dolenjska Martina Lužarja.