Kulturni ustvarjalci Osnovne šole Šentjernej so v sodelovanju z Občino Šentjernej pripravili prireditev ob 8. februarju, ki nosi naslov Pod svobodnim soncem. Na daljavo so uspeli s pomočjo kulture povezati številno občinstvo, ki že komaj čaka, da bomo lahko svobodno obiskovali kulturne ustanove.

Prireditev je bila predvajana na televizijskem programu Vaš kanal v nedeljo, 7. 2. 2021. Ogled je mogoč tudi na spletnih straneh OŠ Šentjernej, Občine Šentjernej in Kulturnega centra Primoža Trubarja Šentjernej.

Ustvarjalci prireditve in slavnostni govornik Marko Mušič nam kažejo, da kultura v naši občini, na naši šoli in v naših domovih še kako živi. Pokažejo nam, da bomo v kulturi vedno lahko našli svobodo, razumevanje in varen pristan.

Z naslovom prireditve so počastili rojstni dan Frana Saleškega Finžgarja in nas z njegovim znanim delom spomnili, kako smo vedno hrepeneli po svobodi. Skozi naša sedanja dojemanja svobode nas popeljejo odlomki iz znanih slovenskih filmov (Lahko noč, gopodična; Vaje v objemu; Pot v raj; Gremo mi po svoje; Varuh meje; Ekspres, ekspres: Za vedno) in nas spodbudijo k razmišljanju o svobodi. Svoje razmisleke o njej so delili tudi znani kulturni ustvarjalci, pisatelja Mirana Likar Bajželj in Tone Partljič, slikarja Simon Kajtna in Jože Marinč ter igralca Pavle Ravnohrib in Stane Tomazin.

Režiserka Lucija Kuntarič je v prireditvi prepletla nastope članov gledaliških skupin Di Leo in Cukrčki, petje, nastope inštrumentalistov in ples ter čudovite fotografije naše pokrajine.

Župan Jože Simončič je poudaril pomen jezika in kulture, ki sta vedno ohranjala našo narodno identiteto in željo po samostojnosti. Ob prazniku je čestital s Prešernovim verzom: »Da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan.«

Dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo za leto 2021 Marko Mušič je v svojem slavnostnem nagovoru povedal, da moramo biti ponosni na našo krajevno naravno in kulturno dediščino. Svoje zavetje je namreč našel v Šentjerneju, v bližini pleterske kartuzije. To je njegov kraj miru in ustvarjanja. Izpostavil je, da je kulturi naše dežele veliko dodala tudi arhitektura in umetnost prostora nasploh. Opozoril je na brezčasno lepoto slovenskega ljudskega stavbarstva z njegovim vrhuncem – našim kozolcem, omeniti pa ni pozabil niti številnih cerkva in gradov. V naši okolici so ustvarjali mnogi znani literati in slikarji, kot so Janez Trdina, Dragotin Kette, Miran Jarc, Tone Pavček in Božidar Jakac. S svojim govorom je naredil čudovit hommage našemu kraju in ljudem.

Tudi zamudniki ste lepo vabljeni k ogledu slavnostne prireditve.

Zapisala: Kaja Cvelbar