Noč knjige v OŠ Šentjernej

V sredo in četrtek, 1. ter 2. junija, smo v naši šoli izvedli Noč knjige, naš dogodek pa poimenovali S knjigo v sanje. Učenci so nestrpno pričakovali začetek, saj so takšne aktivnosti v šoli drugačne od običajnih in zato tudi toliko bolj zanimive.

Zbrali smo se v sredo popoldan v šolski jedilnici, kjer smo v kratkem uvodnem nagovoru povedali nekaj besed o izvedbi aktivnosti. Učenci in izvajalci dejavnosti smo se razdelili v skupine in se do poznih nočnih ur predajali branju, ustvarjanju, zabavi in seveda učenju. In ves čas so nas spremljale takšne in drugačne knjige.

Dejavnosti so bile resnično pestre – ustvarjali smo gledališko predstavo in se hkrati poučili o travniških zdravilkah, podrobneje smo spoznali Zvezdico Zaspanko, ki znova in znova navduši, ter oblikovali svojo zvezdico. Več smo izvedeli o tem, kako nastanejo knjige in jo tudi izdelali. Preizkusili smo se v slam poeziji in ustvarjali kostruktivistične pesmi. Sproščali smo se ob kamišibaj predstavah, kravžljali možgančke z ustvarjanjem plakatov in zgodb. Tudi knjižnica je to noč doživela čarobno vzdušje – ob lučkah in čudovitih vonjavah smo si ogledali poučne risanke in brali knjige. Prav tako smo si ogledali dva različna animiranana filma, ki sta nas napeljala k malo drugačnemu razmišljanju.

Da je bilo vse skupaj še bolj zabavno, smo organizirali iskanje knjig z lučkami, z lučkami smo šli na pohod in se ponoči igrali na igralih. Imeli smo še pravo malo šolo preoblačenja in tekmovanje v hitrostnem zlaganju lončkov. Za nočitev v šoli pa smo v učilnicah pripravili karseda udobna ležišča.

Na koncu smo se polni novih doživetij predali še zadnjemu branju pred spanjem in prepustili novim sanjam.