Tako so nas najprej obiskali ljubitelji ljudske glasbe Ljudski pevci iz Vrhpolja in nam predstavili, kako je včasih zvenela pesem ob domačih opravilih in ob različnih dogodkih. Ugotovili smo, da so bile melodije preproste, a všečne in hitro si si jih lahko zapomnil. Uživali smo v polnem harmoničnem petju naših gostov, na koncu smo še skupaj zapeli ob harmoniki.

Obiskali so nas tudi folklorniki Šentlore in nam z mentorico Majo Miklavž Sintič pripravili delavnico ljudskega petja in plesa. Ob tem smo spoznali tudi oblačila iz časa življenja Franceta Prešerna. Seveda delavnica ne bi bila prava, če ne bi skupaj zarajali in spoznavali stare rajalne igre otrok.

Značilnosti in delo ljudskega godca nam je s svojim obiskom predstavil gospod Slavko Frančič. Povedal je, kako se je ljudska glasba razvila v narodno-zabavno in glavne značilnosti le-te. Prikazal nam je, kako nastane narodno-zabavna glasba. To je naredil tako, da je za nas napisal pesem in jo uglasbil. Tako ima sedaj podružnična šola Orehovica tudi svojo pesem. Seveda ura ni minila brez petja. Dokazali smo, da dobro poznamo ljudsko in narodno-zabavno glasbo.

Nadaljnji razvoj do sodobne popularne glasbe sta nam prikazala glasbenika Jernej Šuštaršič in Petra Jerič. Ob konkretnih primerih sta nam predstavila njene značilnosti in različne zvrsti le-te. V petju in igranju so se preizkusili tudi učenci.

Teden kulture se je odvijal v pustnem tednu, ko so naše učence za en dan zamenjale maškare. Kot se zanje spodobi, so tudi zarajale in odšle na sprehod skozi vas, da bi priklicale pomlad.

Gostje so nam s svojo prijaznostjo, strokovnostjo in pedagoškim pristopom pripravili topel, prijeten in aktiven teden, v katerem smo pridobili nova znanja. Zato se vsem prav lepo zahvaljujemo.

Zapisala:
Nataša Bregar