Osmošolci smo imeli v sredo, 15. septembra 2021, tehniški dan na temo astronomije.

Najprej smo si ogledali planetarij, kjer nam je gospod Sebastijan Jakše pričaral čudovito potovanje po vesolju med galaksijami, zvezdami in planeti. Prepustili smo se njegovemu vodenju med zvezdami in ozvezdji nočnega neba. Spoznali smo, zakaj se lege ozvezdij med letom spreminjajo glede na uro opazovanja in letni čas. V nadaljevanju nas je še seznanil, kako so znanstveniki prišli do znanja o vesolju, ter nam predstavil zakone, ki urejajo gibanje planetov okoli sonca.
Po ogledu planetarija smo imeli delavnico, v kateri smo natančneje spoznali, kako potovati v vesolje, kako preživeti v vesoljskem okolju in kakšne vrste obleke – skafandre – poznamo. Na koncu sta sledila še dva zelo zanimiva poskusa, s katerima smo vse, kar smo se naučili, tudi potrdili.

Čisto na koncu smo iz plastenke, nekaj kosov kartona in lepilnega traku izdelali rakete na vodni pogon. Vanje smo natočili vodo, ki je predstavljala gorivo. Nato smo se prepustili testiranju raket na šolskem igrišču. Najbolj natančno izdelane rakete so poletele skoraj čez polovico nogometnega igrišča.

V tem tehniškem dnevu smo prav vsi uživali, saj smo se na zelo zanimiv in zabaven način naučili veliko novih stvari.

Zapisale: Iva Beguš, Ema Selak in Nina Cvelbar, 8. a
Fotografije: Julija Rangus, 8. a