V torek, 25. 4. 2023, smo imeli učenci 9. razredov tehniški dan. Odpravili smo se v Celje, kjer smo obiskali Tehno park, Pokrajinski muzej Celje in Stari grad.  

Ko smo prispeli v Celje, smo šli najprej v Tehnopark, kjer nas je poleg vseh fizikalnih, matematičnih, kemijskih in bioloških pojavov najbolj navdušila sodobna tehnologija, s katero si lahko v vlogi ptiča poletel nad mestom, ki si ga sam izbral. Med drugim smo se preizkusili v vožnji z invalidskimi vozički, v napihovanju ogromnih milnih mehurčkov, spoznavali smo človeško telo in organe ter si v planetariju virtualno ogledali nekatere planete našega osončja in o njih izvedeli marsikaj novega.

V Pokrajinskem muzeju oziroma arheološkem razstavišču Celeia – mesto pod mestom smo spoznali zgodovino mesta Celja in si ogledali razstavo Grofje Celjski. V arheološkem razstavišču Celeia oz. Celje smo videli ostanke rimske ceste, talnega gretja, del strehe, temelje hiš in kipec ženske v podobi brez glave v realni velikosti. Ob ogledu razstave grofov Celjskih smo izvedeli veliko zgodb o posameznih članih celjske družine in o njihovem velikem vplivu v takratnem času. Na koncu smo lahko v posebni sobi videli tudi približno 10 moških, ženskih in otroških lobanj, ki so pripadale Celjskim grofom. Te so prenesli v muzej iz njihove skupne grobnice v Marijini cerkvi. Po končanem ogledu smo si lahko v bližnji prodajalni kupili različne spominke o zgodovini Celja.

Čisto za konec smo se odpravili še do Starega gradu Celje, kjer smo se sprehodili čez most in si ob obzidju gradu ogledali dva izjemna razgleda na mesto Celje. Kasneje so nas odpeljali tudi v sobo, kjer smo si ogledali številne mučilne naprave, ki so jih uporabljali v preteklosti.

Ob koncu zanimivega tehniškega dneva smo se skupaj s prijatelji pogostili v bližnji kavarni, nato pa se, utrujeni a polni novih izkušenj in spoznanj, vrnili domov.

Matevž Brulc, Zoja Jurečič, Maruša Sofrić, Ožbej Šajn, 9. b