Učenci 8. razreda smo v četrtek, 9. maja 2024, imeli tehniški dan,

na katerem so nam predstavili tri življenjsko pomembne poklice: reševalca, policista in gasilca.

 

Najprej smo se zbrali v prenovljeni kinodvorani, kjer so nam predstavili svoje vsakdanje delo. Predstavitev so popestrili s filmčki življenjsko pomembnih intervencij za reševanje in pomoč ljudem, ki so v različnih nevarnostih. Ob pripovedovanju o njihovih delovnih izkušnjah so se nas te zgodbe zelo dotaknile globoko v srce.

Nato smo se odpravili na prostor za sejme v Šentjerneju. Tam smo imeli tri delavnice po 45 minut, kjer smo bili razdeljeni po razredih. Pri gasilcih smo si ogledali njihovo vozilo in opremo. Imeli pa smo tudi možnost preizkusiti se v gašenju z vodnim curkom. Pri reševalcih nam je gospod Toni Fabjan razkazal vso opremo reševalnega vozila. Demonstriral nam je »umetno« reševanje ponesrečenca, ki ga je izbral izmed nas. Kdor je želel, mu je izmeril krvni tlak in krvni sladkor. Policisti pa so nam dali možnost, da smo se lahko usedli v policijsko vozilo, v katerem prevažajo ujetnike. Lahko smo preizkusili alko test, si nadeli lisice, neprebojni jopič in čelade ter ostale obrambne rekvizite, ki jih uporabljajo pri svojem vsakdanjem delu. Pri vseh treh delavnicah smo lahko preizkusili sirene in sedli v njihova vozila.

 

Tehniški dan je bil poučen in zanimiv predvsem zaradi praktičnih delavnic. Najbolj nam je bilo všeč drugi del tehniškega dneva, ki se je izvajal praktično. Menimo, da je koga od nas pritegnilo njihovo delo in se bo za ta poklic odločil v prihodnosti.

Žana Jurše, 8. B in Neja Božič, 8. C

Fotografije: Vesna Bregar Ambrožič