V četrtek, 4. 5. 2023, smo učenci sedmega razreda imeli tehniški dan.

Obiskali smo Tehniški muzej Slovenije v Bistri in Cankarjevo spominsko hišo na Vrhniki.

V muzeju smo si ogledali bogate muzejske zbirke s področja prometa, gozdarstva, lesarstva, energije in strojništva ter predstavitev poskusov Nikole Tesla. 

Zelo zanimiva je bila tudi bogata Titova zbirka prestižnih avtomobilov z visoko tehnično in zgodovinsko vrednostjo. Videli smo še žago, mlinsko kolo, parni stroj in mlatilnico žita.

V spomin so se nam vtisnili atraktivni poskusi izumitelja Nikole Tesla, veliko pa smo izvedeli tudi o njegovem življenju.

Vodiči so nam vsebine znali posredovati na zanimiv in izviren način.

Po ogledu smo odšli na kosilo v gostišče Godec, kjer so nas postregli z dunajskimi zrezki, pomfrijem in sladoledom, nato pa smo se odpeljali na Vrhniko.

Že ob vstopu v mesto nas je prijazno pozdravil kip Ivana Cankarja, nato pa so nam vodiči približali življenje in delo tega velikega književnega ustvarjalca.

Odšli smo na hrib in si ogledali okolico Svete Trojice, kamor je Ivan rad zahajal. Šli smo tudi do nabrežja rečice Vrhničanke, kjer je pisatelj s svojimi vrstniki nabiral učenost v enajsti šoli pod mostom, v spominski hiši Na klancu pa smo si ogledali prostore, v kakršnih je skromno živela Cankarjeva družina, in izvode pisateljevih književnih del.  

Preživeli smo zanimiv dan in spoznali veliko novega. V Šentjernej smo se zadovoljni vrnili v poznih popoldanskih urah.

Mia Li Bartol, Žana Salobir, Ema Piletič, Tinkara Jakše 7. c