Tehniški dan v 7. razredu

V torek, 3. maja 2022, smo se ob 7.45 z avtobusom odpeljali v Bistro v Tehniški muzej Slovenije. Najprej smo si ogledali izume Nikole Tesle, in sicer: izmenični električni tok, generator vrtečega magnetnega polja s kovinskim jajcem, plazmo krogle …

Najbolj zanimiv nam je bil transformator. Dva najpogumnejša učenca sta vstopila v Faradeyevo kletko. Da bi bil poizkus bolj viden, smo ugasnili luči, nato pa je vodič prižgal transformator. Iz njega so pričele švigati strele, katere so bile dolge tudi do 2 metra in se zaletavale v kletko. V tem se je lahko preizkusilo še nekaj učencev. Po končani predstavitvi izumov smo si ogledali, kako so nastajala in se razvijala vozila. Izvedeli smo, kako so naredili prve avtomobile, npr. fička, kolo, kolo z motorjem … Med starimi avtomobili, nam je bilo najbolj všeč Titovo blindirano vozilo.

Ogledali smo si tudi razstavo o gozdarstvu in proizvodnji lesa ter spoznali poklic tesarja in mizarja. S tem je bil naš tehniški dan končan. Čakala nas je samo še pot domov, ki pa je zelo hitro minila.

V muzeju smo videli veliko zelo zanimivih stvari in ugotovili, da je bil Nikola Tesla zelo pameten in pomemben mož.

Zapisale: Špela Cvelbar, Enja Žniderčič, Kiara Dvojmoč in Žana Črtalič