V petek, 19. novembra 2021, smo obeležili dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je bil že enajsti po vrsti in je potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da učenci spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Eden od ciljev je poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Ker je leto 2021 Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto sadja in zelenjave, je medresorska delovna skupina za dan slovenske hrane predlagala, da se z učenci več pogovarjamo tudi o vlogi in pomenu domačega sadja in zelenjave.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za izvedbo Tradicionalnega slovenskega

zajtrka tudi letos zagotavlja finančna sredstva, ki so namenjena nakupu kruha, masla, medu, mleka in jabolk ali drugega svežega ali suhega sadja. Nadomestilo za posamezni zajtrk je letos 0,63 evra na otroka.

Za naš zajtrk so domači kruh spekli v Pekarni Pepe iz bližnjega Škocjana, maslo je bilo narejeno iz slovenskega ekološkega, nehomogeniziranega mleka v mlekarni Krepko, ekološki med smo nabavili pri Čebelarstvo Vajda iz Metlike, mleko je bilo iz lokalne mlekarne turistične kmetije Pr Martinovh – Krhin iz Gorenjega Gradišča in jabolka s kmetije Karlovček z Vrha pri Šentjerneju.

Odzvali smo se tudi na povabilo, da se v tem tednu pridružimo vseslovenski akciji s pripravo Tradicionalnega slovenskega kosila s sezonskimi jedmi.

Cilj Tradicionalnega slovenskega kosila v letošnjem letu je spoznavati pridelavo in predelavo zelja in repe (npr. konzerviranje s kisanjem) ter spodbujati njuno uživanje, saj so zelenjavne jedi med mladimi še vedno manj priljubljene.

Več informacij o Tradicionalnem slovenskem zajtrku lahko preberete na: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša. Taka živila so prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem v državi dvigujemo stopnjo samooskrbe, s kakovostno, lokalno pridelano hrano pa izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Mojca Kodelič, organizatorica šolske prehrane