Med 12. in 18. junijem se je osem učencev naše šole skupaj s tremi učitelji udeležilo mednarodne izmenjave v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Sound in body, Sound in mind. Izmenjava je potekala na Hrvaškem v kraju Makarska. Poleg nas so sodelovali učenci in učitelji iz Litve, s Češke ter Hrvaške.

V Makarsko smo se odpravili v nedeljo dopoldne, tja pa smo prispeli v večernih urah. Učence so ob našem prihodu že čakali gostitelji in jih odpeljali domov. Učenci so se med seboj že dobro poznali, saj so se nekaj tednov pred tem družili pri nas v Šentjerneju.

V ponedeljek so nam gostitelji pripravili uvodni program in nam razkazali prostore šole. Sledile so spoznavne aktivnosti, kjer so se posamezniki predstavili ostalim udeležencem izmenjave, nato pa so učenci s posamezne šole predstavili svoj kraj in svojo državo. Učitelji smo se po predstavitvah odpravili na občino, kjer so nas pričakali predstavniki Makarske. Popoldne smo imeli tudi nekaj prostega časa, ki smo ga večinoma izkoristili za kopanje v izredno barvitem morju.

V torek smo odšli na celodnevni izlet z ladjo. Ogledali smo si večino Makarske riviere in bili navdušeni nad lepoto morja in okolice, ki jo zaključuje gorovje Biokovo, ki se dviga neposredno nad obalo. Celotna kulisa je resnično dih jemajoča. Na ladjici smo imeli tudi kosilo. Na koncu smo imeli nekaj prostega časa za kopanje in vodne aktivnosti.

Sredino dogajanje se je odvijalo na šoli. Pripravili so nam štiri delavnice s področja športa, kemije, glasbe in plesa. Čez dan so sledile še predstavitve vprašalnikov na temo odvisnosti od uporabe elektronskih naprav. Popoldne smo imeli nekaj prostega časa, večer pa je temeljil na plesu in folklori. Vsaka država se je predstavila s svojo plesno točko. Po plesnih točkah so učenci predstavljene plesne korake naučili tudi preostale udeležence izmenjave. Večer se je zaključil s skupinskim plesom v šolskem atriju.

V četrtek smo se odpravili na ogled največjega dalmatinskega mesta, Split. Ogledali smo si ostanke Dioklecijanove palače in okoliške ulice mestnega jedra. Sprehodili smo se tudi po znameniti rivi. Sledil je prosti čas, ki so ga učenci namenili za nakup spominkov za svoje domače. Popoldanske aktivnosti nam je nekoliko spremenil obisk urgentnega centra zaradi manjše poškodbe naše učenke.

Petek nam je prinesel potepanje po Biokovu. S tremi kombiji in minibusom smo se po ozki in vijugasti cesti odpravili prav na vrh. Le streljaj od morske obale se proti modremu nebu dviga Sveti Jure, ki je visok 1762 metrov. Z vrha se nam ponuja prekrasen pogled na vse večje otoke srednje in južne Dalmacije (Brač, Hvar, Korčula, Mljet, Lastovo in Vis). Odpravili smo se tudi na krajši pohod do planinske koče domačega planinskega društva. Med pohodom smo lahko opazovali številne rastlinske in živalske vrste. V popoldanskih urah smo se vrnili v Makarsko, kjer smo se še zadnjič pred odhodom ohladili v prelepem morju. Večerne načrte pa nam je zopet spremenil obisk bolnišnice v Splitu zaradi zloma noge našega učenca, ki so ga ustrezno oskrbeli, da smo lahko naslednji dan odšli nazaj proti domu.   

Pred odhodom so nas prišli vsi gostitelji še enkrat pozdravit z zahvalami, objemi, solzami in dobrimi željami. Nekateri so v tem času stkali kar močna prijateljstva, ki se bodo verjetno ohranila dalj časa.

Hvala vsem udeležencem izmenjave za njihov doprinos k prelepi izkušnji, ki nas bo še dolgo spominjala na naše skupne dogodivščine.

Zapisal:

Elvis Antončič, prof.