Učenci osnovnih šol so se 11. in 12. novembra 2022 udeležili še enega podjetniškega dogodka – Startup vikenda 2022, ki ga v okviru programa »Mladim se dogaja« organizira Javna agencija Spirit v sodelovanju s konzorcijem OŠ Šmarjeta, OŠ Šentjernej, OŠ Brusnice in OŠ Frana Metelka Škocjan ter Razvojnim centrom Novo mesto. Učenci iz omenjenih osnovnih šol so pod vodstvom šolskih mentorjev, zunanjega mentorja in predstavnika Razvojnega centra Novo mesto dva dni razvijali svoje lastne podjetniške ideje v OŠ Šmarjeta, v prijetnem in družabnem vzdušju.
Učenci so bili zelo motivirani. Iva in Vid Beguš, Zoja in Oto Jurečič, Teodor Kirar, Matija Hodnik ter Amadej Rešetič so zagnano in pridno razvijali svoje lastne podjetniške ideje. Gospod Aleksej Metelko, zunanji mentor, jih je vodil skozi proces oblikovanja poslovnega načrta, ki je obsegal raziskovanje trga, ustvarjanje idej, prototipov in stroškovnikov, testiranje rešitev ter pripravo na predstavitev.

Za lažji začetek dela so si učenci, pred Startup vikendom, za raziskovanje sami izbrali temo s področje energije. Zapisovali so si težave in ovire, ki so jih zaznali pri raziskavi. S pomočjo izvedene ankete, spletne in na terenu, so v petek in soboto prepoznali problem oziroma težavo, in sicer vse večja draginja energetskih virov in globalno segrevanje. Problem so raziskali in začeli iskati rešitev, ki so jo nato spremenili v podjetniško idejo. Uporaba sintetičnega metana – Central Heat je bila njihova podjetniška rešitev, za katero so izdelali logotip in prototip ter zanj pripravili bilanco stroškov.

Startup vikend se je zaključil s 5-minutnimi predstavitvami strokovni komisiji, katere člana sta bila gospa Natalija Zorman in gospod Milan Radivojević. Ideja OŠ Šentjernej je bila ocenjena kot ena izmed najboljših. Učenci so osvojili 3. mesto in nagrado: vstopnice za ogled kinopredstave v Cineplexxu Novo mesto.

ČESTITKE vsem tekmovalcem!

Slavica Jordan in Marjan Cerinšek, mentorja