V Kulturnem centru Primoža Trubarja sta se umetnici, dr. likovne umetnosti Jožica Medle, in Ema Pavlič, študentka 4. letnika na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani,  predstavili v okviru projekta  OŠ Šentjernej Včasih naši učenci, danes umetniki. Dogodek je potekal v četrtek, 7. aprila 2022.

Kulturno-umetniško prireditev in odprtje razstave likovnih del Jožice Medle z naslovom Narava v človeku je vodila Barbka Kukman, učiteljica OŠ Šentjernej in mentorica recitatorjev, ki so dogodek popestrili z interpretacijo Bajk in povesti o Gorjancih, v katerih nam Janez Trdina odstira skrivnostni svet našega hribovja, svet pred domačim pragom, njegove številne zgodovinske zanimivosti in naravne bisere ter zgodbe iz življenja gorjanskih prebivalcev. V kulturnem delu programa je nastopila tudi otroška folklorna skupina Šentlora pod mentorstvom učiteljice Maje Miklavž Sintič.

Prisotne je pozdravil ravnatelj šole gospod Aljoša Šip.

Prireditev že tradicionalno od leta 2000 OŠ Šentjernej pripravlja v okviru projekta Nekoč naši učenci, danes umetniki. Koordinatorica in pobudnica projekta je Darja Kovačič, učiteljica likovne umetnosti.

Tako Jožica Medle kot Ema Pavlič sta bili učenki naše šole.

Ema Pavlič je že v osnovnošolskih klopeh dokazala izredno umetniško nadarjenost. V šolskem letu 2013/2014 je izdala knjigo z naslovom Sandra.Sen, v kateri je na slikovit in prepričljiv način povezala svet fantazije in najstništva. K branju je pritegnila z živahnimi dialogi in mladostno razigranostjo. Svoj literarni prvenec pa je sama tudi ilustrirala.

Sproščeno je upodobila junake knjižnega dela, ki na začetku pripovedi izražajo napetost, dramatičnost, nato optimizem, z razpletom pa čudovito milino in mirnost.

Za ustvarjalnost na področju literarne in likovne dejavnosti je prejela plaketo slavček, najvišjo nagrado, ki jo OŠ Šentjernej podeljuje svojim učencem za najvidnejše dosežke na področju kulture.

Ema je povedala, da se želi v svoji prihodnosti ukvarjati z glasbo. Njen glas nas je na prireditvi pobožal, navdihnil, prevzel … Res smo uživali. Pevski nastop je z igranjem citer obogatila Emina prijateljica Julija Laznik.

 

Doktorica likovne umetnosti Jožica Medle nam je zaupala, da so ji bili narava ter z njo povezana kultura in Gorjanci temeljni navdih za dela, ki jih je predstavila njena hčerka, docentka doktorica umetnostne zgodovine Ines Vodopivec. Povedala je, da umetnica s plastenjem, nizanjem in kompozicijskim zlaganjem prikazuje in ustvarja svoj lastni likovni organum, v katerem se prvi glas stvarnice narave in drugi glas človeka združujeta v ekspresivno melodijo na likovni podlagi.

Dodala je, da se Jožica Medle v svojih delih že vrsto let posveča izvornemu počelu biološkega stvarstva. Z lastno likovno sintakso ekspresivno ustvarja zgodbo o zemlji že od preloma tisočletja. V njenih delih se odraža vizualno prisluškovanje pripovedi iz narave.  Na večjih in manjših formatih se pojavlja abstrahirana podoba sveta z močnimi poudarki sodobne resničnosti, ekološke zavednosti in soobstoja človeka z naravo.

Nepogrešljiv sopotnik Jožice Medle je Jože Smolič, inženir gozdarstva, ki nedvomno pozna dušo in osrčje Gorjancev. Svoje občutke deli z Jožico in jo neprestano postavlja pred nove izzive videnja, razumevanja in občutenja našega hribovja in narave. Kot človek, ki mu je narava blizu, je v nagovoru občinstvu povezal kulturo, umetnost in Gorjance.

Navzoče je nagovoril tudi predstavnik Občine Šentjernej gospod Janez Selak, ki je poudaril pomen umetnostnih ustvarjalcev za občino.

Tadeja Strmole, pomočnica ravnatelja OŠ Šentjernej, se je zahvalila umetnicama in ustvarjalcem programa ter poudarila, da projekt Včasih naši učenci, danes umetniki že od leta 2000 povezuje šolo s krajem in ljudmi, ki jim je ustvarjanje izziv in so že kot naši učenci raziskovali in poglabljali znanja v različnih zvrsteh likovne, glasbene in literarne umetnosti. Upa, da bo umetnost vedno del našega bivanja, saj nas neprestano nagovarja, da vidimo in čutimo ter doživljamo svet okoli sebe drugače, večplastno.

Razstava z naslovom Narava v človeku bo na ogled do začetka junija.

                                                                      Zapisali: Darja Kovačič in Barbka Kukman