23. junija 2023 smo na OŠ Šentjernej zaključili še eno uspešno šolsko leto. Učenci so s kulturno prireditvijo obeležili 32. rojstni dan naše države Slovenije ter se poslovili od šolskega leta 2022/23. Prireditev so vodile Zarja Kralj in Petra Penca, učenki 6. a, Emilija Lauševič iz 6. d ter Ronja Lusavec in Ema Hudoklin iz 5. b razreda.

Po himni Republike Slovenije, ki jo je zapel Otroški pevski zbor, smo lahko prisluhnili učencem 4. b in 7. razreda, ki so nas pod mentorstvom učiteljice Lucije Kuntarič s svojimi mislimi o domovini spomnili, kako pomembna je naša domovina. V nadaljevanju je Elen Antončič, učenka 5. b razreda, recitirala pesem Mojiceje Bonte o naši domovini Sloveniji. Ob njeni recitaciji so učenke 5. razreda k vsaki črki v besedi Slovenija prebrale besedo, s katero lahko opišemo našo državo. V nadaljevanju smo prisluhnili učencem 1., 2. in 3. razreda, ki so nam pod mentorstvom učiteljice glasbene umetnosti Silvije Švelc skupaj s solistkami iz 6. b razreda zapeli pesmi Domov in Za Slovenijo živim. Učenci so vmes med pesmima dvignili v zrak svoje zastave, ki so jih prinesli v dvorano kot vstopnice ter veselo mahali z njimi. Sledila je zgodba o cvetniku z Gorjancev, ki jo je vsem nastopajočim doživeto pripovedoval Vid Rozman, učenec 6. c razreda, ki je sredi aprila na področnem tekmovanju otroških folklornih skupin Ringaraja pod mentorstvom Maje Miklavž Sintič nastopil kot član folklorne skupine Šentlora. Njegovo pripovedovanje so s svojimi glasovi popestrili tudi učenci 3. d razreda, ki so pod mentorstvom učiteljice Maje Miklavž Sintič zapeli ljudsko pesem Na planincah luštno biti.

Delu prireditve, v katerem smo pozornost namenili naši domovini, je sledil ravnateljev govor, v katerem je g. Aljoša Šip, ravnatelj OŠ Šentjernej, poudaril, kako pomembno je, da obeležujemo najpomembnejši praznik naše države ter se zahvalil vsem učencem, učiteljem in delavcem šole za uspešne dosežke v iztekajočem šolskem letu ter nam vsem zaželel dolge počitnice. V nadaljevanju je najboljšim učencem od 1. do 8. razreda podelil nagrade ravnatelja in priznanja šole, najboljši športniki in športnice od 1. do 5. razreda so prejeli medalje za prva tri mesta, najboljši športni razredi od 1. do 5. razreda pa pokale.

V zaključnem delu prireditve so nas pod mentorstvom učiteljice glasbene umetnosti Silvije Švelc s svojimi glasbenimi talenti očarali tudi skupina Boomwachers z izvedbo pesmi Eda Sheerana Shape of you ter učenci, ki so letos obiskovali predmet Glasbeni projekt in se skupaj s solistkama predstavili s pesmijo Cups. Na koncu prireditve so nas petošolke pod mentorstvom učiteljice Žive Gregorčič s plesnimi koraki v mislih popeljale do naslednje postaje … do morja in sonca.

Kulturni program prireditve sva v sodelovanju še z nekaterimi mentorji pripravili učiteljici Aleksandra Ivanšek in Silvija Švelc, prireditev pa je posnel učitelj Ognjen Saje. Sceno v obliki zemljevida Slovenije so pod mentorstvom učiteljice likovne umetnosti Mojce Lampe Kajtna izdelali učenci, ki obiskujejo likovni krožek, učenci 2. in 3. razreda, ki obiskujejo dejavnosti razširjenega programa pa so pod mentorstvom učiteljice Aleksandre Ivanšek poskrbeli za likovno podlago zemljevida – narisane slovenske simbole.

Zapisala: Aleksandra Ivanšek