OŠ Šentjernej že sedmo leto sodeluje pri podjetniških aktivnostih, ki jih organiziramo dolenjske osnovne in srednje šole v sodelovanju z Razvojnim centrom Novo mesto, financira pa SPIRIT Slovenija, javna agencija, ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in sicer v okviru programa PoMP – Podpora mladim v podjetništvu.

Projekt Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti je potekal 28. in 29. septembra ter 5. oktobra 2023 na OŠ Šentjernej, ki je bila tudi nosilka konzorcija štirih osnovnih šol – OŠ Brusnice, OŠ Drska, OŠ Šmarjeta in OŠ Frana Metelka Škocjan.

Letošnji 15. podjetniški izziv Dolenjske z naslovom »Umetniška moč onkraj platna« oziroma kako komunicirati v umetnosti je podal Razvojni center Novo mesto v sodelovanju z Zavodom Novo mesto in go. Sandro Hrovat vodjo Galerije kocka. Dogajanje je vodila ga. Gabriela Gabrovec s tehnično podporo g. Marjana Cerinška.

Učenci so raziskovali presečišče umetnosti in podjetništva, iskali so koncept, ki bi pomagal neuveljavljenim umetniškem ustvarjalcem širiti prepoznavnost občinstvu doma in na tujem. Ob tem pa umetnikom omogočiti, da zaslužijo za svoje delo. Sledila je izdelava prototipa, ki so ga tudi finančno opredelili. Ob koncu programa so ekipe svoje rešitve predstavile komisiji, ki jim je podala povratne informacije.

Podjetniškega izziva se je iz OŠ Šentjernej udeležilo šest učencev: Neli Hočevar, Lana Lešnjak, Matic Cafuta in Aljaž Martinčič iz 8. razreda ter Teodor Kirar in Vid Beguš iz 9. razreda.

Učenci so zavzeto opravljali naloge ter izzive. V njih se je vzbudila želja po nadaljnjem podjetniškem delovanju in pomoči čim več neuveljavljenim umetnikom.

 

Zapisala: Slavica Jordan in Marjan Cerinšek, mentorja

SPIRIT Slovenija https://www.spiritslovenia.si/

Razvojni center Novo mesto https://www.rc-nm.si/