V petek, 2. aprila, smo se spomnili 216. obletnice rojstva največjega svetovnega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki se je rodil leta 1805 v kraju Odense na Danskem. Napisal je preko 200 pravljic, ki jih zagotovo vsi zelo dobro poznate.

Učenke 4. a razreda, članice interesne dejavnosti Mladi knjižničarji so se poigrale z naslovi nekaterih Andersenovih pravljic in skupaj z mentorico Aleksandro Ivanšek oblikovale zanimive rebuse. Bi jih znali rešiti? Njihove pravilne rešitve vam bodo odkrile naslove številnih znanih Andersenovih pravljic. Več o življenju in delu Hansa Christiana Andersena s lahko preberete tudi na spletni strani šolske knjižnice Knjiga mene briga.

PRILOGA – PRAVLJICE HANSA CHRISTIANA ANDERSENA (REBUSI)

Vsako leto 2. aprila pa praznujemo tudi MEDNARODNI DAN MLADINSKE KNJIGE. Praznovanje letošnjega 2. aprila bomo Slovenci povezali s praznovanjem jubileja Kristine Brenkove in najbrž se bomo še vedno spomnili naše lanske poslanice Lakota po besedah, ki jo je napisal slovenski pesnik in pisatelj Peter Svetina, ilustriral pa slovenski ilustrator Damijan Stepančič.

KBibby

Ob tej priložnosti je ameriška sekcija IBBY (The United States Board on Books for Young People – USBBY) pripravila letošnjo poslanico in plakat. Poslanico je napisala pesnica Margarita Engle, plakat pa je ustvaril ilustrator Roger Mello

Zapisala: Aleksandra Ivanšek, knjižničarka