Slavnostna akademija Zgodba

O prireditvi na Vaš kanal na spletni strani Dolenjskega lista, na spletni strani moja-dolenjska.si in na spletni strani Slovenskih novic.

V zadnjem koledarskem mesecu smo zaokrožili prav posebno leto, v katerem smo obeležili 290 let šolstva v občini in 150 let naše Osnovne šole Šentjernej. V jubilejno leto smo vstopili oktobra 2021 s spletno prireditvijo Stoji učilna zidana, moči pa združili tako učitelji in drugi zaposleni kot tudi učenci in njihovi starši ter v zadnjem letu pripravili celo paleto raznovrstnih aktivnosti in dogodkov. Obletnico smo zaključili s slavnostno akademijo z naslovom Zgodba, ki je potekala 8. decembra 2022 v Kulturnem centru Primoža Trubarja.

Po uvodnih nagovorih smo bili priča pestremu odrskemu dogajanju. Skozi zgodbo o Petru Panu so se nizale podobe pleterskih menihov, gorjanskih vil in velikanov, kasaških konj in nepogrešljivega šentjernejskega petelina. V iskanju rdeče niti je scenaristka in režiserka akademije Lucija Kuntarič našla navdih v bogati snovni in nesnovni dediščini šentjernejske doline, v raznolikosti kulturnih dejavnosti na šoli in v predanih ljudeh – naših sedanjih in nekdanjih učencih ter učiteljih.

Celotno podobo prireditve so pomagali oblikovati glasbeniki Jernej Šuštaršič, Jernej Zoran, Miro Tomšič, Matic Franko ter glasbena zasedba Petelin (David Hočevar), pevca Nina Šalamon in Albin Jordan, dekliška vokalna skupina nekdanjih učenk, Šentjernejski oktet, plesna skupina Harlekin (Dušanka Požgaj), artista na hoduljah, mladinska gledališka skupina DiLeo, učiteljska gledališka skupina, mladinski in otroški pevski zbor OŠ Šentjernej, otroška folklorna skupina Šentlora ter voditeljica prireditve Neža Cerinšek. Prizorišče kulturnega centra je tako bilo ob skupinskem poklonu skoraj premajhno za vse nastopajoče.

Slavnostni dogodek je bil praznik azposajene mladosti in srčnega optimizma, kot nalašč za začetek pravljičnega decembra in zaključek častitljive obletnice naše šole ter celotne šentjernejske doline. Želimo si, da bi se pozitivne stvari iz jubilejnega leta nadaljevale, hkrati pa se uresničile še vse tiste ideje, za katere nam je v množici dogodkov zmanjkalo časa. Da pa se je zgodilo tako veliko lepega, je bil potreben doprinos vsakega od nas, ki smo pri tej zgodbi sodelovali. Zatorej hvala vsem in vsakemu posebej, ki je prispeval svoj delček v mozaik naše 150-letnice.

Osnovna šola Šentjernej, vse najboljše! In še na mnoga leta, desetletja, stoletja …

Zapisali: Lucija Kuntarič in Maja Regina

Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda