V torek, 18. aprila 2023, je bilo v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja v Šentjerneju slovesno odprtje razstave z naslovom 60 let tekmovalnega športa na OŠ Šentjernej.

Vabilu se je odzvalo zelo veliko število nekdanjih športnikov in ostalih ljubiteljev športa. Učitelji športa smo razstavo pripravili ob 60. obletnici ustanovitve Šolskega športnega društva Polet pod vodstvom Zdenke Krošl. Odprtje razstave so popestrili gostje in učenci OŠ Šentjernej s športno-kulturnim programom.

Na razstavi, ki je postavljena v rdeči dvorani KC Primoža Trubarja, si lahko ogledate kronološki razvoj tekmovalnega športa na šoli, rezultate tekmovanj, ki so zbrani v šolskih kronikah, in fotografije športnikov, ki so v teh letih zastopali šolo na državnih tekmovanjih. Predstavljeni so tudi rekviziti, ki so se skozi leta uporabljali pri pouku športa ter pri izvedbi tekmovanj. Velik del gradiva prvih 50 let ŠŠD Polet je iz svojega arhiva prispeval Janez Kuhelj, zadnjih 10 let pa je strnil Elvis Antončič.

Razvoj športnih panog na OŠ Šentjernej je zavzemal široko paleto različnih športov, največji pečat pa je na šoli vsekakor pustila »kraljica športov«, iz katere prihajajo tudi štirje najuspešnejši športniki, ki so posebej predstavljeni na razstavi. Svojo opremo, rekvizite, spominke, pripomočke in medalje so nam na ogled ponudili Klara Lukan, Maja Nose Antončič, Jože Vrtačič in Aleš Tomič, ki so svoje uspehe nizali tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah. Kot zanimivost so predstavljeni tudi rezultati aktualnih atletskih rekorderjev posameznih disciplin.

Razstava je na ogled do konca maja. Vljudno vabljeni, da si jo ogledate.

Zapisal: Elvis Antončič
Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda