Osnovna šola Šentjernej nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča  zaposlenim in učencem varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam. Pri tem je tako ustanovi gostiteljici kot tudi gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.


2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati z napravami, na katerih operacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

 

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si.

Pomagate si lahko tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT ali poskenirate QR kodo.

Za brezžični dostop je potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi. Zaposleni pridobijo uporabniško ime in geslo ob nastopu dela, učenci pa na pobudo strokovnih delavcev zaradi potreb pedagoškega procesa ali na željo učencev, ki jo izrazijo pri svojih razrednikih.


4. Pomoč  in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Marjan Cerinšek, marjan.cerinsek (at) guest.arnes.si