In še nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo gotovo prišli prav. Navedeno je povzeto po članku KAKO POUČEVATI DOMA Mojce Koren Lapajne.

Urnik – da ali ne?

Starši sebe in svoje otroke dobro poznate in tako najbolje veste, ali bolje funkcionirate v strukturiranem dnevu ali v spontanosti.

Če ste bolj organiziranega tipa, skupaj naredite urnik. Ta bo potreben tudi v primeru, če boste vi delali od doma.

V urnik postavite čas za delo, čas za učenje, čas za igro. Otroci naj vedo, kdaj morajo delati in kakšne so takrat njihove odgovornosti. Ločite tudi čas, ko boste otroku snov razlagali ter mu pomagali, in čas, ko bo otrok delal samostojno.

Sledite otroku. Učite se, ko otrok pokaže zanimanje, izkoristite tisoč in eno priložnost za učenje skozi igro. Pokukajte v učbenike, kaj se je potrebno naučiti, potem pa poiščita način, da se otrok uči skozi vsakdanje situacije. Naj pobudo za učenje da otrok. Naj otrok odkriva, raziskuje, vodi!

Pa še to: če kakšen dan ne gre, si vzemite prosto. Gotovo boste v naslednjem dnevu naredili dvakrat več.

Kako, kadar je otrok več?

Šolanje na domu zna biti naporno, kadar je otrok več. Presodite, kaj vam kot družini bolj ustreza – da se učite v skupnem prostoru ali da so otroci med seboj ločeni. Ne glede na to pa med otroki izmenjujte samostojno in vodeno delo – ko enemu razlagate, naj drugi raziskuje/vadi/dela sam. Za dobro prakso velja tudi ideja, da starejši otroci pomagajo mlajšim.

Otroci se učijo na različne načine

Sedaj imate odlično priložnost, da spoznate, na kakšen način se vaš otrok najlažje uči. Ker obstajajo trije učni tipi, vsem otrokom v šolskem sistemu ni najlažje. Nekateri si snov lažje zapomnijo, če jo preberejo (in če je ob tem še lepo pobarvana), drugi, če jo slišijo (ali če ob učenju poslušajo glasbo), tretji ob učenju čutijo potrebo po gibanju, premikanju.

Odkrivajte zanimanje otrok, sledite radovednosti

Kljub temu da bo s strani šole snov jasno določena, spodbujajte otrokovo radovednost in željo po več. Raziskujte, preizkušajte, povezujte, odkrivajte dalje. Če mlajšega otroka zanima snov starejšega, naj se pridruži. Če bi rad dodatno kaj izvedel, naj pobrska po spletu.

Spodbujajte samostojnost otroka, spodbujajte to, da naredi in odkrije čim več sam. Spodbujajte razmišljanje s svojo glavo. Naj vama ne bo pomembno samo to, da se “odkljuka” dnevno določeno snov.

Razdelite si naloge

V naslednjih tednih bo ritem vaše družine drugačen kot sicer. Več boste doma in to se bo poznalo tudi pri opravilih – več bo kuhanja, več pospravljanja. Razdelitev opravil je priporočljiva. To je tudi priložnost, da uvedete opravila, za katere sicer ni časa.

Morda želite, da bi otrok zjutraj pogrnil posteljo, pa je vedno pozen za v šolo. Sedaj bo tudi veliko več časa, da otroci zjutraj zložijo posodo iz pomivalnega stroja, da odnašajo smeti, da sesajo, pomivajo tla. Izkoristite ta čas, da v vaš vsakdan vnesete nove rutine in dogovore.

Poskusite iz situacije potegniti najboljše

Ne glede na krizno situacijo, izkoristite ta čas. Veliko manj bo hitenja med šolo in dejavnostmi, med službo in obveznostmi.

Če vas zanima več o poučevanju doma, obiščite spletno stran Šola na domu, kjer boste našli še več koristnih informacij.

Poudarki o učenju na daljavo