V okviru projekta Nekoč naši učenci – danes umetniki, katerega dolgoletna koordinatorica je učiteljica likovne umetnosti Darja Kovačič, smo v sredo, 5. februarja 2020, v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju odprli arhitekturno razstavo z naslovom Kolaži trškega jedra – neznane podobe Šentjerneja arhitektov Andreja Bučarja, Darka Homana in Mateja Kerina.

Avtorji razstave predstavljajo znane in manj znane fotografije trškega jedra Šentjerneja in jih skozi tehniko kolaža postavljajo v nove podobe, s čimer nastavljajo zrcalo današnjemu stanju v kraju in hkrati izražajo ideje in možnosti za njegov razvoj v prihodnosti. Do sedanjega stanja so precej kritični, saj so mnenja, da je ravno v centru kraja izginilo že več stavb, na mestu katerih so danes parkirišča, trg je zasičen z gostim prometom, zelenih površin pa skorajda ni. Z razstavo želijo opomniti, da bodo v prihodnje morali tako krajani kot stroka premisliti, v kakšnem kraju želijo živeti, da se bo njegova podoba razvijala v pravi smeri.

Dogodek so z recitalom Prešernovih pesmi popestrili recitatorji šole z mentorico Barbko Kukman, ki je vodila tudi razgovor z avtorji razstave, in učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto. Navzoče je nagovorila v. d. ravnateljice, gospa Nina Šalamon, ki je razstavo tudi uradno odprla in pozvala k ogledu, ki bo možen do 9. marca 2020.

Zapisala: Barbka Kukman