V torek, 10. decembra 2019, smo v večnamenskem prostoru Osnovne šole Šentjernej gostili upokojene delavce šole in vrtca. Prijetno družabno druženje se je pričelo s krajšim kulturnim programom, ki so ga pripravili učenci matične in podružnične šole pod mentorstvom učiteljic Lucije Kuntarič, Urške Kralj, Žive Gregorčič in Aleksandre Ivanšek.

Na začetku sta vse zbrane nagovorili gospa Ana Srpčič, ravnateljica Vrtca Čebelica, in gospa Nina Šalamon, v. d. ravnateljice OŠ Šentjernej. Slednja je v svojem nagovoru izpostavila letošnji šolski projekt Obeleženje in obujanje tradicije lutkarstva na OŠ Šentjernej. V okviru le-tega smo od septembra do decembra 2019 raziskovali zgodovino lutkarstva na šoli, spoznavali življenje učiteljice in lutkarice Vlaste Tavčar ter ponovno obudili lutkovno dejavnost. Številne lutke, ki so nastale v okviru projekta, so novembra z razstavo v Kulturnem centru Primoža Trubarja obogatile koncert MePZ Vlaste Tavčar, trenutno pa krasijo večnamenski prostor šole. Ob zaključku projekta je nastala tudi publikacija z naslovom Lutke nekoč in danes na OŠ Šentjernej.

V nadaljevanju so se vsi zbrani prepustili plesu, glasbi, igri in poeziji. S svojimi poskočnimi plesnimi koraki so nas v otroški radoživi svet domišljije najprej popeljali učenci od 2. do 5. razreda iz podružnične šole Orehovica, ki so zaplesali ob pesmi Srečo ujemi skupine Čuki. Četrtošolke, članice interesne skupine Ko lutke oživijo, so se predstavile s kratko lutkovno igrico Pod medvedovim dežnikom, ki je nastala po istoimenski pravljici slovenske pisateljice Svetlane Makarovič. Nato pa so se naših src s plesnimi gibi ob pesmi Senorita v izvedbi Camile Cabello in Shawna Mendesa resnično dotaknile še tretješolke, ki obiskujejo plesno zabavo. Kulturni program so s svojo odlično interpretacijo poezije Borisa A. Novaka in Ervina Fritza zaključile učenke 9. razreda, članice gledališke skupine Di Leo.

Po kulturnem programu smo prijetno poklepetali z nekdanjimi sodelavci o našem delu in z njimi delili prijetne spomine.

Zapisala: Aleksandra Ivanšek