V petek, 17. junija, so imeli učenci 6. razreda kulturni dan. V Mestnem muzeju Krško so obiskali razstavo Valvasorjevi v Krškem in se udeležili delavnice Kemogram, v Kulturnem domu Krško pa so si ogledali film Moj oče klobasa.

V muzeju so se seznanili z delom Janeza Vajkarda Valvasorja in izvedeli, kako je bil povezan s Krškim. Spoznali so delovanje camere obscure in njeno uporabo v preteklosti, nato pa so s fotografskim postopkom ustvarjali svoje izdelke. Na svetlobno občutljiv fotografski papir so s kemikalijami risali poljubne motive in odtiskovali različne liste rastlin.

V drugem delu kulturnega dneva so si ogledali nizozemski film Moj oče klobasa. Govori o očetu, ki nekega dne pusti redno službo bančnika in se odloči, da bo sledil svojim sanjam ter postal igralec. Film, ki je bil večkrat nagrajen, prikazuje tudi težave dvanajstletnice in odnose v družini ter odpira še druge teme iz sodobnega vsakdanjega življenja.

Učenci so dogajanje na platnu budno spremljali in povedali, da jim je bil film všeč. Navdušeni so bili tudi nad delavnico v muzeju in izdelki, ki so jih tam ustvarili.

 

Besedilo: Jožica Kocjan

Fotografije: Kaja Cvelbar in Jožica Kocjan

 

Ustvarjalna tehnika kemogram je zlitje dveh oblik umetniškega izražanja, fotografije in slikarstva. Medtem ko pri slikarstvu rišemo z materialnimi barvami, je fotografija medij, pri katerem slika nastane s svetlobo, kemogram pa je risanje s kemikalijami na svetlobno občutljiv fotografski papir. S to tehniko lahko ustvarimo nadrealistične neponovljive in unikatne kompozicije.