TEHNIŠKI DAN OB SVETOVNEM DNEVU ZEMLJE

Dan Zemlje obeležujemo 22. aprila v več kot 192 državah. Že od leta 1970 je to praznik vsakega, ki živi, diha, hodi, ki ljubi naravo in jo spoštuje.

Učenci 6., 7. in 8. razreda so SVETOVNI DAN ZEMLJE praznovali tako, da so imeli v petek, 22. aprila 2022, tehniški dan, v okviru katerega so razmišljali, kaj lahko storimo sami, da pripomoremo k upočasnjevanju podnebnih sprememb. Poglabljali so okoljsko in podnebno pismenost ter s tem spoznavali, da si moramo vsi vsak dan prizadevati za zdravo okolje, bolj prijazno svetu ter da Zemljine gostoljubnosti ne smemo izkoriščati, izčrpavati in uničevati.

Nekateri učenci so v ta namen doma posadili drevo. V šoli so si ogledali dokumentarne filme o podnebnih spremembah in globalnem segrevanju ter pomenu ohranjanja deževnega gozda … Izdelovali so izdelke iz odpadne embalaže in ji tako dali nov način uporabe. Iz valovite lepenke so delali različne igrače, naredili so papirnata letala, holograme iz prozorne folije, podstavke za skodelice iz starega časopisnega ali reklamnega papirja, iz kovin pa T-rexe ter stojala za pisalni pribor. Slikali so tudi po odsluženih steklenicah. Seznanjali so se s pomenom tropskega gozda in čebel za ohranjanje našega okolja ter ob vsem tem razmišljali o skrbi za prihodnost našega planeta.

Pomembno je, da vsak od nas skrbi za planet oziroma kot je zapisala Louise L. Hay: »Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.«

                                                                                                Zapisala: Slavica Jordan