Vsako leto je mesec februar na podružnici Orehovica kulturno obarvan; letos smo našo pozornost namenili lutkam. Pestro dogajanje se je začelo z nastopom naših učencev na prireditvi ob 8. februarju. Kljub temu, da so nam takrat malo ponagajale viroze, so učenci pod mentorstvom učiteljice Katje Hodnik odlično nastopili z lutkovno dramatizacijo in pod mentorstvom učiteljice Mojce Kruh s pevskim vložkom. Zaigrali so nam Prešernovega Povodnega moža.

V naslednjem tednu smo se lotili izdelovanja različnih lutk: lutk na kuhalnici in na palici, lutk nogavičark, marionet … Sodelovali so vsi učenci od 1. do 4. razreda. Ob tem smo spoznavali tudi značilnosti lutkovnega gledališča in načine, kako obuditi lutke. Pripravili smo razredne lutkovne predstave, s katerimi smo se predstavili drugim učencem na podružnici in bodočim prvošolčkom.

Poleg tega smo si v KC Janeza Trdina v Novem mestu ogledali glasbeno-lutkovno predstavo z naslovom Na dvorišču. Gospa Romana Kranjčan in gospod Ferdo sta nama približala delo Ferija Lainščka. Poleg tega, da je nastopilo veliko lutk, nas je predstava seznanila tudi s številnimi pesmimi avtorice. Na koncu je eden izmed naših učencev celo dobil nagrado podjetja Unikatoy – plišastega psička.

Zadnji dan pred počitnicami so nas obiskale tudi učenke 4. razreda matične šole, ki obiskujejo interesno dejavnost Ko lutke oživijo. Pod mentorstvom knjižničarke Aleksandre Ivanšek so nam zaigrale lutkovno predstavo Pod medvedovim dežnikom in navdušile tako učence kot učiteljice.

Projekt smo zaključili z razstavo, na kateri smo predstavili nekaj naših utrinkov s celotnega meseca in lutke, ki smo jih izdelali. Razstava se bo še nekaj časa nahajala v 1. nadstropju podružnične šole Orehovica, zato ste vljudno vabljeni, da si jo ogledate.

Zapisala vodja projekta Diana Dobovšek, prof.