VZGOJA ZA MIR

V letošnjem šolskem letu se natečaj osredotoča na 16. cilj trajnostnega razvoja – mir, pravičnost in močne institucije.

Živimo v času, ko po svetu poteka največ oboroženih spopadov po letu 1945. Po dveh desetletjih se vojna ponovno odvija na ozemlju Evrope.

Vojne povzročajo neizmerno uničenje tako ljudi in njihovih življenjskih razmer kot tudi planeta. Ljudje občutijo pomanjkanje osnovnih potrebščin za življenje, vključno s hrano.

In kdo vse so vojne žrtve? Pomislimo samo na trpljenje civilnega prebivalstva.

Uporaba, zloraba ali pobijanje živali so le del škode, ki jo vojni konflikti povzročajo naravi. V času vojne se vse gospodarstvo podredi vojni industriji. Posledice vojn so lahko večstoletne.

Pri vojni ne gre le za krvave spopade, tanke in nadzvočne rakete, temveč prej za miselnost, ki razume uničevanje, ubijanje ter argument moči kot naraven način delovanja v družbi. Vendar taka miselnost ni prava, zato jo je potrebno spremeniti. Potrebno je vzgajati za mir.

Šola lahko pripomore k uresničevanju miroljubne in pravične družbe. Zato imejmo ničelno toleranco do nasilja. Miroljubno in sporazumno razrešujmo spore, pri tem se medsebojno spoštujmo.

V letošnjem šolskem letu je poleg nam že znanih kategorij natečaja možno sodelovati tudi na ustvarjalnem področju z unikatnim izdelkom, ki ne spada k ostalim kategorijam.

Več o natečaju si lahko preberete na povezavi:

http://www.zpms.si/programi-in-projekti/evropa-v-soli/

Učenci in mentorji ste lepo vabljeni k sodelovanju.

koordinatorica natečaja Irena Zagorc