Meseca maja so na OŠ Šentjernej potekale številne dejavnosti v sklopu Noči knjige, prostovoljnega mednarodnega projekta, ki se je letos že sedmo leto od 23. aprila do konca maja odvijal po Sloveniji, v zamejstvu in v nekaterih državah po svetu. Z njim smo počastili 220-letnico rojstva našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, zato se je vodilna nit Noči knjige glasila: »Edinost, sreča, sprava …«

Letošnja Noč knjige na naši šoli je bila precej drugačna od preostalih, saj je nismo izvedli v obliki tradicionalnega druženja in zanimivih literarnih delavnic na podružnični šoli Orehovica, ampak »na daljavo«. Vanjo so se lahko vključili vsi učenci od 1. do 9. razreda. Dejavnosti, v katerih so sodelovali in jih predstavili s svojimi fotografijami, lahko strnemo v tri sklope.

  1. sklop: Moja najljubša knjiga in bralni kotiček

Učenka 2. d razreda Zala Judež je v svojem krajšem prispevku zapisala, da je njena najljubša knjiga Bambi, saj govori o Bambijevem življenju in živalih, ki jih je rešil. Knjigo je dobila za svoj 2. rojstni dan. Najprej sta ji jo brala njena starša, sedaj pa jo rada prebere tudi sama. Njen oče ji je izdelal leseno hišico, v kateri si je uredila svoj najljubši bralni kotiček. V njem zelo rada bere knjige in revijo Ciciban. Včasih se ji med branjem pridružijo tudi njena sestrica in starša ter muca Bela.

Učenec 6. a razreda Nik Rešetič je izdelal plakat o svoji najljubši knjigi z naslovom Kekec nad samotnim breznom, ki jo je napisal slovenski pisatelj Josip Vandot. Knjiga mu je všeč zato, ker je pisatelj v njej opisal naravne lepote slovenskih gora ter odraščanje dečka Kekca. V zgodbi, ki ostane v naših mislih in nikoli ne zbledi, lahko zasledimo resnicoljubnost, poštenost in iskrivo domiselnost.

Najljubša knjiga učenca 6. d razreda Jakoba Virca je knjiga o nogometašu Lionelu Messiju, ki jo je dobil za svoj rojstni dan. Knjiga ga je zelo pritegnila zato, ker tudi sam trenira nogomet in ker je želel izvedeti več o Messijevem otroštvu (življenju).

Tija Kotar, učenka 8. razreda, pa je zapisala, da je s svojo družino obiskala slovensko obalo, kjer je prebrala knjigo pisatelja Johna Greena z naslovom Krive so zvezde.

 

  1. sklop: Literarno ustvarjanje prvošolcev v okviru RaP-a

Ker so se z 18. majem na šolo vrnili učenci od 1. do 3. razreda, so v nekaterih dejavnostih letošnje Noči knjige sodelovali tudi učenci 1. b razreda. S šolsko knjižničarko Aleksandro Ivanšek so med urami razširjenega programa prisluhnili pismu Mačka Murija in skušali skupaj z njim rešiti knjižne zaklade naše šolske knjižnice. Razmišljali so o knjigah, ki so jih prebrali v času, ko so se šolali na daljavo, ter o svojih najljubših knjižnih junakih, ki so jih narisali ter predstavili drug drugemu. Spoznali so kamišibaj, japonsko papirnato gledališče, in ob narisanih ilustracijah prisluhnili pripovedovanju koroške ljudske pravljice Hvaležni medved ter ugank in pesmic, ki jih je napisala Anja Štefan. Nato so se še sami preizkusili v pripovedovanju kratkih zgodb in ugank svojim sošolcem. Zabavali so se tudi s pantomimo, preko katere so svojim sošolcem predstavili posamezne živalske knjižne junake, ter se pomerili v bingu s pravljičnimi junaki.

V »naši« Noči knjige smo tako ponovno prepustili domišljiji prosto pot in s svojimi odličnimi izdelki in dogodki ustvarili nove zgodbe, zapisane v zvezdah.

Zbrala in zapisala: Aleksandra Ivanšek

 

  1. sklop: Literarni večer 6. b razreda
  1. maja smo učenci in razredničarka 6. b izvedli Noč knjige na daljavo. Ob 21. uri smo se dobili preko video povezave in uživali v zanimivi literarni uri.

Pogovarjali smo se o branju, Tija nam je prebrala misli o prijateljstvu, Ožbej je predstavil knjigo, ki jo je prebral, Julija nas je nasmejala s šaljivim spisom. Večer je z glasbeno točko popestril Lovro, gospa Barbara pa nam je za lahko noč prebrala pravljico v verzih – Rdečo kapico Roalda Dahla.

Imeli smo se lepo in zaključili smo z željo, da bi tako uro lahko še ponovili. Dogodivščine med platnicami so nas navdušile.

Zapisala: Barbka Kukman