Bralna značka je gibanje, ki slovensko mladino v domovini in izven meja spodbuja k branju. V navadi je, da so učenci ob zaključku branja za bralno značko povabljeni na kulturno prireditev. Letos se je prireditev odvijala v  torek, 14. 5. 2024. Pravzaprav so bile tri prireditve, na vseh pa je bila gostja Anja Pavlin, novomeška umetnica, ki kulturo ustvarja in tudi organizira kulturne dogodke. Spremljala sta jo kitarist Jan Medle in klaviaturist Dejan Slak.

Prvi nastop se je odvil na podružnični šoli v Orehovici, kjer je v uvodu vodja podružnice Nataša Bregar pozdravila vse prisotne, učencem od 1. do 5. razreda pa namenila poseben pozdrav in nekaj misli o pomenu branja. Gostja Anja Pavlin se  je najprej predstavila kot pisateljica otroške knjige Prigode polžka Petra in soustvarjalka istoimenske zgoščenke. V pogovoru s knjižničarko Lidijo Geršak je razkrila, kakšno otroštvo je imela, da je rada brala, pa je dokazala s priznanjem za osvojeno bralno značko. Zapela je nekaj pesmi z zgoščenke o polžku Petru in nekaj pesmi skupine Tretji kanu, katere članica je.

Druga prireditev se je odvila na matični šoli za učence 1. triletja. Zbrane je na začetku prireditve pozdravila pomočnica ravnatelja Tadeja Strmole in povedala mladim bralcem spodbudne misli o branju. Anja Pavlin, pevka in pisateljica besedil za knjigo in za skladbe, je povedala nekaj zanimivosti o nastanku svoje prve otroške knjige o polžku Petru, ki je tik pred izidom. Učencem je svetovala, naj veliko berejo.  Zapela je seveda tudi nekaj pesmi z otroške zgoščenke  in pesmi od skupine Tretji kanu.

Tretja prireditev je bila namenjana učencem od 4. do 9. razreda. V prireditev je bralce popeljal pomočnik ravnatelja Boštjan Tomazin z mislimi o pomenu branja in nato predal besedo gostji. Tudi na tej prireditvi je Anja Pavlin z besedami in zapetimi pesmimi ob glasbeni spremljavi kolegov razkrila del ustvarjanja za otroke. Predstavila se je kot pevka zasedbe Tretji kanu, ki sta jo ustanovila z Janom Medletom. Zanimivo je bilo prisluhniti tudi skladbi Vesna, s katero se je pred leti predstavila na EMI, prireditvi RTV Slovenija za nacionalni izbor za pesem Evrovizije.

Knjižničarka je povedala nekaj besed o zgodovini bralne značke in kako uspešno so učenci brali po oddelkih.  Bralno značko je osvojilo 529 učencev  od 1. do 9. razreda, kar je 65 % vseh učencev. V 9. razredu je 29 učencev bralno značko osvojilo vsa leta šolanja. Postali so t. i. zlati bralci in se fotografirali z gostjo.

Vsem učencem, ki so osvojili bralno značko, iskreno čestitam. Želim, da bi jim bila knjiga še naprej dobra prijateljica, tako strokovna kot leposlovna. Naj si z njo bogatijo duha in žlahtnijo dušo, predvsem pa uživajo v branju.

Knjižničarka Lidija Geršak