O prireditvi na Vaš kanal, na spletni strani Dolenjskega lista, na spletni strani moja-dolenjska.si ter na spletni strani Občine Šentjernej. Na spletni strani Vašega kanala pa si lahko ogledate tudi posnetek celotne prireditve.

Učenci in učenke OŠ Šentjernej ter mentorji smo v sodelovanju z Občino Šentjernej na predvečer slovenskega kulturnega praznika pripravili slavnostno akademijo  z naslovom Prešerno s Prešernom, ki je povsem napolnila veliko dvorano Antona Lesjaka v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju.

Po uvodni Zdravljici je zbrane nagovoril župan Občine Šentjernej Jože Simončič, nato pa še slavnostni govornik Damjan Damjanovič, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Na slovesnosti v počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki jo je vodila Anamarija Cemič, je nastopilo več kot 120 učencev OŠ Šentjernej, Šentjernejski oktet ter Neža Cerinšek. Prireditev je potekala v znamenju prešernosti, razigranosti in mladostniškega zanosa. Kratek izsek iz namišljene zgodbe sodobnega Prešerna in njegove Julija sta odlično odigrala Zarja Kralj in Matija Hodnik. Prestavili so se pevci obeh otroških ter mladinskega pevskega zbora, ki so pod taktirko Mojce Kruh in Silvije Švelc zapeli nekaj čudovitih pesmi. Poleg zbora so nastopili še pevci solisti, in sicer Kiara Dvojmoč, Zala Rebernik, Luka Barbič, Nik Bojc in Matija Hodnik. Odrsko dogajanje so popestrile učenke Eva Bevc, Nina Cvelbar, Zoja Jurečič in Ema Selak, ki so nastopile z recitacijo ene najlepših Minattijevih pesmi Nekoga moraš imeti rad. Pester program sta spremljala tolkalist Gašper Rangus in Jernej Šuštaršič na klaviaturah, prireditev pa se je prevesila v zaključek s plesno točko ter skupinskim petjem pesmi Verjemi v ljubezen. Poleg zborovodkinj so pri nastajanju programa sodelovale še mentorice Živa Gregorčič, Mojca Lampe Kajtna, Barbka Kukman in Maja Regina.

Zapisala: Maja Regina

Fotografije: Katarina Kovačič