Tehniški dan v 8. razredu

V sredo, 4.5.2022, so imeli učenci osmih razredov tehniški dan, na katerem so spoznavali delo policistov, reševalcev in gasilcev v prometu ter izvedeli, kakšno je njihovo poslanstvo v naši družbi.

Prvi dve šolski uri so se učenci zbrali v kinodvorani, kjer so jim predstavniki šentjernejske policije, reševalci novomeškega zdravstvenega doma in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šentjernej predstavili svoje delo in načine medsebojnega sodelovanja.

Po predstavitvi so učenci odšli na šolsko parkirišče, kjer so lahko videli delovno opremo vseh treh poklicev. Preizkusili so se v različnih vlogah, in sicer: kako je biti kaznjenec v policijskem avtomobilu, nadeli so si očala, ki posnemajo učinke odvisnosti od alkohola, lisice za vklepanje in ostalo policijsko opremo. Najbolj jim je bil všeč zaletavček – naprava, ki posnema trk avtomobila – na katerem so občutili, kako je, ko se zaletiš pri 11km/h. Navdušili so jih tudi policijski konji in pes, nemški ovčar Grom.

Na koncu so si ogledali še vozila in opremo gasilcev ter reševalcev. Slednji  so jim predstavili še, kako oskrbijo ponesrečenca na poti v bolnišnico. Po mnenju učencev je bil to eden izmed najboljših tehniških dni v tem šolskem letu.